Slide
Slide
Slide
Slide

Велико Търново. 20-те най-популярните дестинации за културен туризъм в България са отчели близо 1 милион посещения. Това съобщи заместник-министърът на туризма Мариела Модева на откриването на 18-ото издание на Международното изложение „Културен туризъм 2023”, което от 20 до 23 април се провежда във Велико Търново. Модева посочи, България вече не говори за рестарт и възстановяване, а за надграждане и развитие предвид успешния зимен сезон и очакванията за Лято ‘2023.

Специализираното изложение „Културен туризъм“ е единственият по рода си форум не само в нашата страна, но и на Балканите, изтъкна кметът на община Велико Търново Даниел Панов. Той подчерта, че изложението изигра решаваща роля за развитието на висшето образование в сферата на културния туризъм у нас, подкрепи издаването на специализирана литература и промени целия подход към промотирането на страната като център на европейската история и култура.

„Българските общини се научиха през годините да популяризират собствените си постижения, откроявайки културните и исторически забележителности и това издига успешно регионалния туристически продукт“, подчерта Панов. Той обърна внимание, че за успешното развитие на българския туристически продукт са необходими значителни финансови средства, които на национално ниво да бъдат насочени към инвестициите на общините за развитие на културния туризъм и призова за активни съвместни действия на местната власт, бизнеса и ресорното министерство.

Велико Търново отбелязва до настоящия момент 40% ръст на туристическите посещения в сравнение със същия период на миналата година, което е сигурна индикация, че туристическите показатели на общината ще надхвърлят постиженията на 2019 г.

Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново събра ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в нашата страна, кметовете на Каварна и Златоград Елена Балтаджиева и Мирослав Янчев, заместник-кметовете на Пловдив и Сливен Пламен Панов и Стоян Марков, ръководители на ресорните общински структури, представители на туристически информационни центрове, културни обекти, музеи и туристически сдружения.

Община Шумен се включва в XVIII Международно туристическо изложение „Културен туризъм“ като представи богатото историческо наследство на Шумен и региона.


Вече второ десетилетие Велико Търново е домакин на специализираното изложение за културен туризъм, което се утвърди като най-авторитетната платформа за представяне на усилията на общини, туристически компании и граждански сдружения за развитието на културния туризъм.

Всеки, посетил щанда на община Шумен ще има възможност да научи повече за музеите и паметниците на културата в региона, за предстоящи културни и спортни събития, както и интересни маршрути в разнообразното Шуменско плато.

В национален мащаб Пловдив е водеща дестинация за културен туризъм, следван от Велико Търново и Русе.

Международното изложение се провежда в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“. Експото се организира от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов”, Община Велико Търново и с подкрепата на Министерството на туризма.

Сподели публикацията