Мигове от "Сурва" 2023, Снимки: Авторът
Slide
Slide

Кристиан Иванов

Перник. Сърцето на България туптя с ритъма на фестивала Сурва в Перник, който събра десетки хиляди участници и зрители в неповторим празник, оставил без дъх всеки, докоснал се до магията на древните ритуали.
Най-големият маскараден маратон в Европа бе открит в последния петък на януари и завърши в неделя вечер с пищна феерия от фойерверки.
По улиците и централния площад „Кракра“ в миньорския дефилираха сурвакари, кукери, бабугери и джамалари. В Перник показаха своето изкуство носители на традицията от всички региони на страната.

Чуждестранните маскарадни групи се радваха на голям интерес. Пред перничани и гостите на града се изявиха представители на Гърция, Румъния, Сърбия, Италия, Словения, Албания, Северна Македония, Черна Гора и Хърватия. След няколкогодишно прекъсване на фестивала се завърнаха и дондолашите от Чавле, Хърватия. Със страховитите си маски те също са сред любимците на публиката. Чаровниците от карнавала в гр. Струмица, Северна Македония и Лесковачкия карнавал отново изненадаха всички с костюмите си, които на всеки фестивал в Перник са все по-пищни и различни.

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ се организира от Община Перник и фондация „Култура Перник“ под патронажа на Президента на Република България Румен Радев, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“, „Конкурс за субсидии за проекти с национално значение за 2022 г.“

Сподели публикацията