Slide
Slide

Пловдив. За 14-ти път Старият град в Пловдив гостоприемно става домакин на тридневния фестивал „Дефиле на младото вино“. По традиция събитието започна с „Дионисиево шествие“, под съпровода на музика, песните и танците на ансамбъл „Тракия“.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева участва в церемонията по отварянето на първата бъчва младо вино, реколта 2022 година, където с наздравица бе даден символичният старт на фестивала.

„Приветствам участниците и гостите на Пловдив, който съчетава древния и съвременен български дух, винения и културния туризъм на България.“ С тези думи тя се обърна с към представителите на местната общност и подчерта, че фестивали и подобни събития, свързани с виното, традиционно повишават интереса към дестинациите, които ги организират.

„През последните години страната ни се превръща в атрактивна дестинация за винен туризъм – не само заради традициите във винопроизводството и културата на виното, а и заради множеството успешно функциониращи изби, част от които вече са и популярни туристически атракции. 80 изби в България предлагат винен туризъм, 22 изби предлагат и хотелско настаняване“, подчерта Ирена Георгиева.
До неделя пловдивчани и гости на града ще имат възможност да дегустират повече от 300 вина на 45 изби от цялата страна.

Тя изтъкна, че е важно да се познава и профилът на винения турист – той е между 30 и 60-годишен, често избира няколко ключови винарни, в различни региони, наслаждава се допълнително на мини курсове за лозарството, като при възможност избира да нощува на място при избата.

Заместник-министър Георгиева посочи, че страната ни произвежда вино на световно равнище, а виненият туризъм в България се характеризира с модерна специализирана инфраструктура в унисон с най-съвременните изисквания за развитието на този вид туризъм, със сравнително добра транспортна достъпност до избите, наличие на качествени места за настаняване в самите изби или в близост до тях. Обикновено това се съчетава и с други прояви, свързани с празници, обичаи, ритуали и бита на местните хора.

„Силните ни страни са многовековна традиция за отглеждане на лозя и винопроизводство по българските земи. Оптимални климатични условия за местните и световните сортове. Добри условия за производство на всички видове вина – червено, бяло и розе. Възстановена индустрия и верига на снабдяване с амбиции за международно признание и пазарно присъствие.“

Заместник-министърът изтъкна още, че очакваме виното и винопроизводство да влезе в списъка с нематериално културно наследство.

„С признаването на винения туризъм като нематериално културно наследство ще стане възможно поставянето на указателни табели за винените маршрути, както сега се указват културно-исторически забележителности с табели в кафяв цвят“, каза още тя.

Във фестивала тази година се включиха 68 участници, от които 45 винарски изби и 23 производители на храни и други продукти. Дегустацията на вино се осъществява в 17 локации в Стария град, в които любителите на кулинарните и винените изненади могат да опитат над 300 вида вино и вкусни мезета.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на земеделието Крум Недялков, областният управител Ангел Стоев, търговското аташе на Турция, ректорът на УХТ проф. Пламен Моллов, заместник-кметове, представители на академичната общност и други официални лица.  

„Дефиле на младото вино“ продължава до неделя, 27 ноември. В неповторимата автентична атмосфера на Стария град гостите на Пловдив могат да се потопят във фестивалното настроение и да опитат от най-пивките млади вина на България.

Организатори на дефилето са „Съвет по туризъм – Пловдив“ и Община Пловдив с активно сътрудничество на ОИ „Старинен Пловдив“ и Университет по хранителни технологии – Пловдив. Събитието се финансира от Годишната програма за развитие на туризма на Община Пловдив за 2022 г. Изданието през 2022 г. се провежда под патронажа на Министерство на туризма и за първа година с подкрепата на Министерство на земеделието. Bgtourism.bg e медиeн партньор на фестивала.

Сподели публикацията