Светла ЙОРДАНОВА
Бургас. България може да се превърне в истинска кулинарна дестинация и да се пребори за място в престижния гид “Мишлен”, но това няма да стане с магическа пръчка. Това заяви топ готвачът Андре Токев по време на конференцията TravelX в Бургас. Според него усилията трябва да бъдат обединени на всички нива – от Министерството на образованието, земеделието, културата и туризма до бизнеса и производителите на висококачествени български продукти.
„Кулинарното изкуство не започва в ресторанта – започва още на нивата“, подчерта Токев. Според него истинската основа за гастрономически успех е фермерското производство на висококачествени продукти, които след това да бъдат използвани от ресторантите, за да се създаде уникално българско преживяване за туристите. Той даде пример с многото местни празници на български традиционни продукти – като празника на сливата или еленския бут – но отбеляза, че в магазините често липсва възможност да се закупят тези продукти.
„Правим празници, но като отидеш в магазина да си купиш сладко от Троян – няма. Ако търсиш бут от Еленския Балкан – има на едно-две места в София и до там“, коментира той. Токев също така подчерта, че за да може България да се бори за място в гида “Мишлен”, е необходимо не само развитие на производството, но и промяна в образованието. По думите му още в училище трябва да се разяснява какво означава да бъдеш готвач, ресторантьор или хотелиер, за да могат младите хора да правят осъзнат избор за бъдещата си професия.
Шеф Токев припомни, че опитът на Унгария показва колко е важно държавата да инвестира в маркетинг и реклама на собствените си продукти. За 10-15 години Будапеща успя да се утвърди като топ кулинарна дестинация благодарение на мащабни усилия за популяризиране на местната кухня. „Преди време заедно с Министерството на туризма направихме опит за лобиране пред “Мишлен” в Истанбул, но честите смени на министри ни попречиха да завършим процеса докрай“, каза още Токев. Той завърши с призив за обединение на всички сили в страната: „Ако работим заедно и изградим силна основа – от производството до ресторантите – тогава държавата ще застане зад нас. България има антична история, богата кухня и огромен потенциал да се превърне в кулинарна дестинация от световна класа.“
Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE