След пандемията: Експертите отчитат ръст от 27%, което ни нарежда на 6-то място в света

София. Последният барометър на Световната организация по туризъм към ООН (СОТ) представя позитивни новини за европейската туристическа индустрия и в частност за България, съобщиха от Министерството на туризма. По данни на СОТ България е сред най-добре възстановяващите се дестинации през първото тримесечие на 2023 г. спрямо предпандемичната 2019 г. по отношение на: брой туристическите посещения – с ръст от 27%, което ни отрежда 6-то място в света и по приходи от международен туризъм, където се отчита ръст от 21%, което поставя България на 10-то място в света.

Според публикуваните данни, през първото тримесечие на 2023 г. са пътували двойно повече хора, отколкото през същия период на 2022 г. Като причина за това се посочват силното търсене в рамките на европейския континент и възстановяването на редица водещи световни емитивни пазари.

Данните показват, че 2023 година започва изключително силно за средиземноморските европейски дестинации, които са надминали нивата от 2019 г. и доказват устойчивостта и привлекателността на европейския туристически сектор.

Според проучване на СОТ близо 70% от експертите в индустрията очакват възходящия тренд на европейските дестинации да продължи и през предстоящия летен сезон. Тази прогноза носи оптимизъм и засилва вярата в успешното възстановяване на европейската туристическа индустрия.

 

Сподели публикацията


Официален туристически портал на България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA