Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide
Slide
Slide

Интервю с Илин Димитров – министър на туризма

Албена. „Позитивна е информацията, която получаваме за предстоящия летен туристически сезон. Очакваме ръст от 5% спрямо 2019 година. Нашата основна задача беше да стабилизираме сектора и да имаме известен ръст“, заяви пред журналисти в Албена министърът на туризма д-р Илин Димитров.

Той посочи, че се очаква ръст при традиционните пазари, но и при развиващи се като Полша, Чехия, Великобритания. Пазар Германия, при който имаше сериозен спад, сега се възстановява и е с тенденция да надмине с 25% предходната година, допълни министърът. „Предизвикателство остава уплътняване крилата на сезона. Ще апелирам към депутатите в НС да подпомогнат бюджета ни и да успеем да осигурим финансиране за чартърните полети“, каза още Димитров.

„Приключихме успешен зимен сезон – с 9% задминахме нивата от предпандемичната 2019 година. Това е благодарение на устойчивите форми на туризъм – като СПА, балнео и др. Великден също беше успешен, макар и ранен. Хотелите бяха пълни, имаме над над 100 хиляди туристи, които са дошли от чужбина, голяма част от тях са от Румъния, традиционно  по Северното Черноморие“ добави министърът.

Министър Илин Димитров откри старта на Националното състезание по професии в сферата на туризма 2023 в Албена

Относно Шенген той сподели: „Всяко препятствие пред туристите, което ги забавя, е проблем за сектора. Когато границите падат – туризмът се увеличава. С нетърпение очакваме приемането на България в Шенген и това да доведе до увеличаване на туристопотока“.

Димитров каза, че броени дни остават до момента, в който България ще има туристическо аташе в Турция. Предстои официалното откриване, на което ще бъде поканен и турският министър на туризма, както се случи и в Полша.

Министърът на туризма беше в Албена за официалното откриване на Националното състезание по професии в сферата на туризма за 2023 г.

Сподели публикацията