Slide
Slide
Slide
Slide
Варна. Атаката срещу беседките на „Хоризонт“ е илюстрация на репресивното управлението на ГЕРБ срещу честния бизнес. Това съобщава в писмо до медиите бившият областен управител Благомир Коцев, който е собственик на комплекс „Хоризонт“ в морската градина във Варна.
Благомир Коцев
Ето позицията на Благомир Коцев:
Време е да отговоря на изобилните лъжи относно беседките пред комплекс „Хоризонт“. Изфабрикуваният скандал е поредната политическа бухалка на ГЕРБ за справяне с опонент. Атаката:
– започна със сигнал на Балачев, депутат от ГЕРБ
– прехвърлена бе за раздухване към кафявата „Афера“
– продължи с „читател“ на тази водеща медия – младши прокурор, който бил прочел статията и очевидно е разпознал в нея престъплението на века
– сега завършва с титаничен напън на Портних да изпере окаляното си име.  
Истината е ясна: Докато бях извън политиката, всичко беше наред. 25 години, половината от които под управление на ГЕРБ, никоя институция не е направила и намек за нередности в комплекс „Хоризонт“. Откакто съм в политическия живот обаче, нещата загрубяха.
Дълго отлагах да влизам в дискусия по този въпрос, защото очевидната идея е да бъда въвлечен в обяснителен режим, за да изглеждам виновен. Въпреки това, когато наглостта стане прекалена, човек е длъжен да реагира. 
Тъй като кметът на Варна засегна приватизацията на комплекс „Хоризонт“ – искам да заявя, че същият не е приватизиран от семейството ми за жълти стотинки, а е придобит на съвсем реална пазарна цена от последващ приватизацията купувач.
Накратко за беседките – Спазени са всички законови процедури за преместваеми обекти. Получено е одобрение на две власти:
– Държавната – в лицето на бившия областен управител от ГЕРБ Стоян Пасев
– Общинската – в лицето на главния архитект от екипа на Портних Виктор Бузев, след одобрението на експертния съвет по устройство на територията (ЕСУТ) към Община Варна, състоящ се от 25 експерти – представители на всички държавни и местни органи, Агенция по кадастър, камарата на архитектите, областната администрация, Община Варна и много други. 
Впоследствие през 2019 г. схемите за преместваемите обекти са одобрени първо от ЕСУТ в състав от 25 души, представители на всички отговорни институции в града – без нито една забележка и от главния архитект на общината.
Накрая като компетентен орган главният архитект издава и разрешение за поставяне.
Кой има проблем със сламените шатри в градинката пред „Хоризонт“ – очевидно само кметът и то откакто станах политически противник.
Защо сега, защо не преди 5 или 10 години? Ако има проблем, това автоматично би означавало, че администрацията на ГЕРБ е проявила безстопанственост. Къде е прокуратурата в този случай или всичко е избирателно и само когато има интерес?
Освен чисто формалното спазване на правилата, аз и моето семейство сме се постарали да изградим един зелен оазис – беседки, вписани в околната среда и богат ландшафт с много красива растителност. Разликата с площите в съседство, за които би следвало да се грижи Общината, е очевАдна. 
Ако главният архитект Бузев или бившият областен управител Пасев, не са спазили някоя административна процедура между институциите, то това е било в пределите на тяхната компетентност и аз няма как да знам за това. Институциите в България нямат навика да дават информация на простосмъртните данъкоплатци – нито когато бавят отговори, нито когато позволяват или не позволяват нещо. 
За мен лично обаче остава усещането, че ако въобще има някакъв пропуск във вътрешния административен ред, то е много вероятно да е бил допуснат умишлено, за да бъда шантажиран в бъдеще. Както се случва сега. Явно стремежът е да бъда омаскарен авансово, защото в мое лице и в лицето на коалицията ПП и ДБ виждат огромна заплаха за местните избори. Иначе защо биха атакували осмия в листата на последните избори?
По-важното е друго – Общината и Областна администрация работиха в синхрон по времето на ГЕРБ и аз отказвам да бъда „пакетиран“ с хора, които години наред си подават топката.
Сега Портних иска да жертва главния си архитект и да го натовари с всички грехове от изминалите два мандата. Напомня ми на един премиер, който се разграничи от собствения си финансов министър, с който иначе в сговор работи два мандата. Намирате ли прилики?
Тепърва ще става ясно кой за какво е бил отговорен или безотговорен. Струва ми се обаче, че този път номерът с „жертвено агне“ няма да мине. Нищо, че Гергьовден наближава. 
Сега, г-н Портних, Вие сте в обяснителен режим!
Сподели публикацията