Slide
Slide

Шумен. Месец май по традиция е наситен с много празнични културни прояви в Шумен. Преди повече от две столетия, през далечната 1813-та година в навечерието на църковния празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий в Шумен е организирано първото гражданско честване на светите братя. И не случайно шуменци избират 11 май за свой празник. Той е свързан с почитта към делото на славянските първоучители, с  традициите на града и с отношението на шуменската общественост към образованието и духовността.

Празничните събития за Деня на Шумен започват рано. По покана на Община Шумен на 8 май, понеделник, от 18.30 часа на сцената на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще бъде представена постановката „Птици в сянката на огъня“. Автор и режисьор е Клара Армандова, която помним като актриса в миналото, а след завръщането й в родината зрителите ще я видят и като блестящ режисьор. Входът е свободен и от общинската администрация канят шуменци да се насладят на прекрасната игра на младите актьори Анастасия Левордашка, Лили Сучева, Филип Гуляшки, Владимир Богданов и на музиканта на Ангел Чавдаров.

Любов в сърцето на Венеция: Двойка от Добрич си каза заветното „Да“ на гондола

В Деня на Европа – 9 май, посветен на мира и единството в Европа, ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на загиналите във войните шуменци. Ритуалът ще започне в 10.00 часа и веднага след него ще стартира лекоатлетическата щафета „Европа“, която ще събере ученици от всички шуменски училища. Празничният концерт „Нощ на европейската и световната музика“ на Градския духов оркестър „Михаил Биков“ с ръководител Христо Атанасов е в Арена Шумен и е с начало 18.30 часа.

Именитите братя пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови, поели по пътя на световна музикална кариера, ще бъдат солисти в концерта на Симфониета Шумен „В името на музиката“, който ще се състои  на 10 май от 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“.

С изложба – живопис в залите на ХГ „Елена Карамихайлова“ за празничните дни на Шумен в града ще гостува варненският художник Лъчезар Радов, който е възпитаник на специалността „Изобразително изкуство“ на ШУ „Еп. К. Преславски“.

„Дефиле вино и гурме“: Запазете си тези три дни през май, насладете се на атмосферата в Стария град в Пловдив с чаша вино в ръка

В Деня на Шумен – 11 май във всички училища и детски градини ще се проведе „Час по родолюбие“ с ритуал за издигане на знамето на града. Учениците ще се запознаят с историята на 11 май и защо датата е избрана за празник на Шумен.

През 2023 –та се навършват 210 години от първото гражданско честване на Светите братя Кирил и Методий и празничният ден ще започне с литургия в храма „Свето Възнесение Господне“. След нея, в 10.30 часа оттам ще тръгне литийно шествие, което ще продължи до сградата на Община Шумен. То ще бъде съпроводено от специално подготвен спектакъл за буквите и книжовността. Тържествената сесия на Общинския съвет е в 11.45.

Добрич посреща своите гости с красиви цветни градини (снимки)

Тогава ще бъдат връчени наградите за изкуство и култура. За осма поредна година на този ден се провежда състезание по правопис и краснопис по инициатива на Второ основно училище „Д-р Петър Берон“ в Шумен. Победителите в него ще бъдат наградени в 18.00 часа пред паметника на свободата до Общината. Празникът за децата на Шумен ще продължи с анимация, забавни игри, викторини и много танци. В 18.00 часа е откриването на Международния фестивал „Друмеви театрални празници“.

Гости на празника на Шумен са Владимир Ампов – Графа и „Destiny” квартет. Концертът е от 20.00 часа пред сградата на Общината. На следващия ден, 12 май, със Симфониета Шумен ще свирят младите музиканти Виктор и Александър Вичеви, с диригент Левон Монукян, а на 13 май ще започне Националният фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник“, който ще се проведе в два последователни дни – събота и неделя.

Сподели публикацията