Slide
Slide

София. Анджей Гут-Мостови, държавен секретар в министерството на спорта и туризма на Република Полша, беше отличен с титлата „доктор хонорис кауза“ на Международното висше бизнес училище. Това стана на тържествена церемония, на която присъстваха д-р Илин Димитров – министър на туризма.

На събитието присъстваха домакините Лена Гайдарска, президент на Международно висше бизнес училище, ректорът на МВБУ проф. д-р Георги Апостолов и заместник-ректорът д-р Стела Балтова, сред гостите бяха още заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева, Николай Костов, туристическо аташе на България в Полша, както и експерти от Министерството на туризма в София.

В поздравителните си думи министър Димитров се обърна към своя колега Анджей Гут-Мостови, когото нарече приятел на българския туризъм и му благодари за ползотворното сътрудничество, за неговия принос в развитието на двустранните отношения и за желанието да споделя своя опит и да насърчава туристообмена между двете държави.

„Вярвам, че усилията на всички нас са за благото на нашите общества, за тяхното хармонично развитие и за развитието на туризма в глобален мащаб“, подчерта министър Димитров. Той изтъкна успеха на съвместните двустранни инициативи, благодарение на личните усилия на полския държавен секретар Анджей Гут-Мостови, както и на експертите от двете страни. Министър Димитров изтъкна и ролята на националното българско представителство в лицето на аташето ни по туризъм във Варшава Николай Костов, който заедно с госта Гут-Мостови се нареди в престижна класация сред стоте най-влиятелни фигури в полския туризъм за изминалата година. „Тук е и един друг министър на туризма, с когото Вие имахте отлично сътрудничество, представител на нашите домакини –– заместник-ректорът Стела Балтова“, отбеляза министър Димитров в поздравителните си думи.

Полските туристи посещават организирано България за своите летни почивки от над 70 години. През последните 10 години най-много полски граждани са посетили България през 2018 г., малко над 420 хиляди. През 2022 г. над 380 хиляди полски граждани са дошли в България с цел туризъм, а летищата във Варна и Бургас отчетоха 501 хиляди пристигнали пътници от Полша. Това показва, че България е важна дестинация за почивка на полските граждани, а Полша безспорно е един от основните ни пазари, обобщи министър Илин Димитров.

Между двете държави има действащ Меморандум за разбирателство в областта на туризма, подписан през 2021 г. Следват посещения на ниво министър през 2022 г. и провеждане на форуми на бизнеса. С голям успех премина организираното преди няколко месеца роудшоу и поредицата от стотици срещи във формат В2В в няколко полски града. България бе страна партньор и на най-голямото изложение в областта на туризма в Полша през ноември миналата година. Всички тези инициативи бяха възможни благодарение на желанието и усилията на двете страни, обобщи министър Димитров.

Сподели публикацията