Slide
Slide

Албена. 18 януари 1968 г. е важна дата в историята на един от най-обичаните и популярни български курорти. На този ден, точно преди 55 г., първият секретар на ЦК на БКП и председател на Министерския съвет Тодор Живков и председателят на Народното събрание Георги Трайков символично правят първата копка за създаването на курортния комплекс „Албена“.

Използвани са снимки на Игнат Абаджиев

Официалното откриване на курорта е на 24 август 1969 година, а Живков лично прерязва лентата.

До края на януари резервациите за лятната ваканция в Албена са на най-добра цена, отстъпките са до 25%

През 2024 г. официално ще бъде отбелязана 55-годишнината от посрещането на първия гост и тържественото откриване на ваканционно селище „Албена“.


Над пет десетилетия Албена вече е част от живота на милиони туристи от всички континенти, част от живота на хиляди работници. Мнозина вече не са между живите, но са оставили своя значим принос за развитието на курорта, а други продължават своя професионален път в България и чужбина по всички нива в туризма с ценния опит в Албена.

Албена е социален и икономически успешен проект на управниците ни през 60-те. Курортът е райското кътче на Добруджа и онзи запазен зелен оазис у нас, който днес всички даваме за пример и заслужено наричаме Перлата на Българското Черноморие.

Днес Албена и нейните дружества са един от основните фактори за развитието на региона.

Сподели публикацията