София. Институт Лист – Унгарски културен институт София в партньорство с Кулинарна академия HRC, Ресторант „Гундел“ (Будапеща), Ресторант Таланти (София) и Food connection Ви канят да се потопите в тайните на приготвянето на най-известната унгарска супа – „гулаш и да се насладите на отбрана селекция от унгарски вина в Кулинарна академия HRC на бул. Цар Борис III 59 на 25 април за специален мастър клас посветен на унгарскатасупа гулаш, а на 25 и 26 април – за унгарски брънч с участието на шеф Виктор Молдован. Спонсори на събитието са унгарският магазин Паприка“, Kotányi и Hungarian Wine Embassy.

„Гулашът е вид супа, приготвена с обилен бульон, лук, чушки, нарязани на кубчета картофи и нудли.” – пише някога Карой Гундел.

Той изобретява ресторантската разновидност на супата гулаш, в която основата е месото, задушено с червен пипер.

След това разпространява рецептата и в чужбина и такаможе да се каже, че ястието дължи голямата си слава именно на ресторант Гундел.

ПРОГРАМА НА СЪБИТИЯТА:

Мастър клас“ 25 април 2025 г., петък, 10.00 ч12:00 ч.,в Кулинарна академия HRC, бул. Цар Борис III 59, София. Дегустация на унгарски бели и розе вина. Заявете своето участие на имейл: info@hrcacademy.com Мастър класът ще се проведе на английски език.
„Унгарски брънч 25 и 26 април 2025 г., петък и събота, 11.30 ч. – 15.00 ч., ресторант „Таланти“, бул. Цар Борис III 59, София. За резервации: 088 294 7426

И двете събития са с участието на шеф Виктор Молдован, Executive Chef на ресторант „Гундел“, Будапеща.

МЕНЮ:

Супи: рибарска супа, супа „Гулаш
Предястия: разядка „Кьорьозьот“, мекици „Лангош
Основно: пилешки паприкаш с нокедли, грах яхния „Фьозелек“
Десерт: торта „Добош“

Майсторът, който накара Япония да се влюби в унгарската кухня, идва у нас!

След близо 15 години в Япония, където ръководи унгарски ресторант, през 2022 г. шеф Виктор Молдован се завръща в родната Унгария, за да застане начело на най-известния унгарски ресторант – „Гундел“, и оттогава, заедно с един от собствениците шеф Андраш Волф възраждат емблематични унгарски ястия като супата „гулаш, палоцка супа, пилешки паприкаш с нокедли, кокоша супа Уйхази, шомлои галушка и световноизвестните палачинки Гундел.

Легендарният ресторант институция Гундел е основан през 1894 г. и разкрива пред своите гости вкусовете, които унгарците ценят най-много, и ястията, които формират сърцевината на тяхната кулинарна традиция.

Класическата супа гулаш се приготвя от говежди джолани. Тайната на най-вкусната супа гулаш според „Гундел“ са съотношението и консистенцията на използваните кореноплодни зеленчуци, а крехкото месо обогатява супата със специфичните си вкусове.

Унгарската супа гулаш е Хунгарикум от 2017 година. Хунгарикум е събирателно понятие, с което се назовават върхови постижения на унгарците в различни сфери на икономиката, архитектурата, техниката, аграрното стопанство, културата, гастрономията, здравето, изкуството и се отличават характерни за тях специфики, уникалност и качество. 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE