Slide
Slide
Slide
Slide

Виена. На 28 и 29 септември за 17-и пореден път във Виена ще се проведат Дните на винения туризъм из най-красивите лозя на града.

Виенските дни на винения туризъм са идеална възможност за жителите и гостите на града да се разходят из лозята, да погледнат града отвисоко и да опитат от виното и специалитетите, които се предлагат във винарните. И тази година “виненият поход” предлага четири пешеходни маршрута, както и алтернативни варианти. Пътеките са с дължина 10,8 км, 9,6 км, 4,6 км и 2,4 км и са подходящи и за възрастни хора и деца, а за семействата с детски колички има отделно маркирани трасета.

Без значение кой маршрут е избран, всички пътища водят през лозови масиви, които предлагат своите деликатеси и в двата дни от 10 до 18 часа. Общинската фирма за биопродукти Wiener Gusto ще има щанд в общинската изба Кобенцл (Cobenzl), където ще се предлагат различни видове колбаси и печива, както и вината от избата.
Виена е единственият мегаполис в света с големи лозя в границите на града. Днес в австрийската столица има около 600 хектара лозя, като най-малкото лозе е точно в центъра, на площад Шварценберг. По традиция за гроздобера в това лозе помага лично и кметът на Виена. Гроздоберът в центъра на града бележи края на гроздобера във Виена. Лозята са не само важен икономически фактор, но и спомагат за запазването на зеления пояс, който обхваща целия град.

Повечето са в крайните квартали в северната част на града – населени места, които до началото на миналия век са били села, а след това са погълнати от столицата. Всеки, който иска да ги посети, може да го направи – обикновено пеша или с трамвая.

Сподели публикацията