Велико Търново. На почивка или бизнес пътуване, за ден – два или седмица, в мегаполис или малко градче… Сетивата ни пътуват с нас и насищат нашия престой със звуци, миризми, цветове и вкусове. Това е букетът от впечатления, който отнасяме с нас при завръщането ни у дома. Какъв ще е той? Пищен и ароматен или изсъхнал и бездушен? Това зависи от нашите преживявания. На челно място сред тях са кулинарните ни впечатления от дадена дестинация. Къде и как ще се храним по време на нашия престой е изключително важен фактор. Кулинарията носи естествен и неизчерпаем потенциал за обогатяване на преживяванията на посетителите, за установяването на пряка връзка с региона, местните хора, култура и наследство. Тук основна роля има професионализмът при приготвянето и поднасянето на храната, както и качеството на консумираните продукти. Какво е необходимо за да се представи по подобаващ начин традиционната кухня на дадена дестинация пред нейните посетители? Кои са тайните на гръцките емблематични специалитети, привличащи милиони туристи в таверните и ресторантите? Как един местен продукт, приготвен и поднесен по професионален начин може да се превърне в символ на дестинацията?
Отговори на тези и множество други въпроси, свързани с гръцката гастрономия като част от Средиземноморската кухня и ролята й в туристическата индустрия, ще дадем по време на презентацията „Вкусът на една туристическа дестинация“, която ще се проведе на 9 октомври от 17:30 ч. в ресторанта на Бизнес Център Велико Търново. Това събитие е част от програмата на 19-то Международно изложение за културен туризъм във Велико Търново и е организирано от„A BALKAN” Ltd. и ГИЛДИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ ГОТВАЧИ НА ГРЪЦКАТА ГАСТРОНОМИЯ.
Тричленният екип професионални готвачи от Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия ще демонстрира цялостния процес на създаването на няколко блюда. Те ще са с наситен средиземноморски характер, с умело преплетени вкусове на история, култура, традиции и иновации. Събитието е замислено с полза за всички работещи в сферата на туризма и гастрономията, като особено внимание искаме да отделим на младите хора, които са избрали професии в тези браншове. С тази цел сме разделили презентацията на две части. Първата, която ще се проведе в кухнята на Бизнес Центъра, ще е специално за учениците от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Те активно ще се включат в процеса на приготвяне на няколко гръцки блюда под ръководството на EXECUTIVE CHEF СТИЛИАНОС ДИГАС – президент на Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия и зам. председател на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция. Той и неговите колеги EXECUTIVE CHEF ГЕОРГИОС ТЗИКАС и EXECUTIVE CHEF НИКОЛАОС ПАПАХРИСТУ ще разкрият пред младежите много от професионалните си тайни.
Презентацията за широката публика ще се състои в ресторанта, където ще бъдат сервирани за дегустация приготвените ястия и ExecutiveChef Стилианос Дигас ще разкаже за процеса на тяхното приготвяне. Това няма да е отегчително описание на продукти и техники, а увлекателно пътешествие в историята и кулинарната култура на Гърция от древността до наши дни – от класическите средиземноморски вкусове до импровизации с традиционни продукти.
Имам удоволствието да работя с Executive Chef СтилианосДигас и колегите му по проекти за популяризирането на гръцката кулинария като част от културата на страната и нейната история, но и като неотделима част от гастрономията на Балканите. Имаме множество идеи, които искаме да реализираме както в Гърция, така и в България. В лицето на Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия намерих единомишленици – хора, увлечени от работата си, работещи и творящи с хъс. Да! Точната дума е „творящи“ защото кулинарията е изкуство! Всяко блюдо е платно, изпъстрено с цвят, мирис и вкус, подписано с неподправения почерк на своя създател. Орисано е да дари на консуматора множество изживявания… Не само да го засити, а и да обогати неговия мироглед.
Както вече споменах кулинарната презентация ще бъде ръководена от Executive Chef Стилианос Дигас – президент на Гилдията на професионалните готвачи на Гръцката гастрономия и зам. председател на Федерацията на професионалните готвачи на Гърция. Той е автор на учебни пособия в областта на подправките и технологиите в обработването на хранителните продукти. Световно признание му донасят книгите му по опушване на храни. Създател е на течния дим, който се използва широко в гастрономията и хранително-вкусовата промишленост. Преподавател е в Horeca Academy и е съосновател на Academy of Gastronomy в Гърция. Консултант и създател на меню в редица ресторанти в Гърция и зад граница. Лектор е в кулинарни академии в чужбина и многократен член на журита в Международни гастрономически състезания в Гърция и цял свят в качеството си на официален кулинарен съдия на Световната федерация на готвачите WACS. Член е на Световната федерация на готвачите и на Комисията на Организацията по туризъм на Гърция като одитор за сертифициране на гръцката кухня в ресторантите. Автор е и водещ на кулинарни телевизионни предавания. Executive Chef Стилианос Дигасе любител на гръцката кухня и неин страстен популяризатор, който съчетава стари рецепти с модерни техники, без да губи тяхната идентичност. Гостите на събитието ще имат възможността лично да се убедят в това и да усетят вкуса и аромата на Гърция.
Александра Аграфиоти, управител и собственик на “A BALKAN” Ltd.