Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. Бургас е домакин на 11-ия годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм (БСБСПА). Форумът се провежда под мотото „Устойчиво развитие на здравния туризъм в България – възможности и предизвикателства“. Събитието се реализира под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Форумът се организира в партньорство с Министерство на туризма и с подкрепата на Община Бургас. На конгреса присъстват трима бивши министри на туризма – Николина Ангелкова, Зарица Динкова и д-р Илин Димитров, зам.-министър Ирена Георгиева, както и Даниела Стоева, която беше зам.-министър на туризма през 2021 г.

Конгресът беше открит от д-р Сийка Кацарова – председател на БСБСПА и вицепрезидент на ЕСПА. Тя посочи, че сред проблемите, които ще се дискутират на форума са пречките при издаването на туристически визи за гости от трети страни и издаването на работни визи за кадри в туризма, които не са от Евросъюза. Д-р Кацарова е категорична, че всички здравно осигурени лица в България трябва да могат да ползват услугите на СПА и балнеоложките курорти с цел превенция и профилактика на здравето.

“Българите са дискриминирани по отношение на здравния и СПА туризъм у нас. До 2008 година Медикъл и СПА центровете бяха част от здравната система на страната. В момента програмата на НОИ покрива максимум 50 000 души. Само те ли имат нужда от профилактика? Местното население е дискриминирано и ние не ползваме здравните си осигуровки за превенция и профилактика“, заяви на пресконференция пред медиите д-р Кацарова.

“Да помолим министърът на здравеопазването в здравната политика на страната, тъй като в момента програми за превенция има, но те са свързани с ваксини, профилактични прегледи. Няма програми за превенция, свързани чрез използване на минералния ресурс на България, както е в много други страни”, сподели Кацарова.

Николина Ангелкова – министър на туризма в периода 2014-2020 г. заяви, че на туризма му е необходим редовен кабинет, който да има дългосрочна визия за развитието на сектора. “През април 2022 г. Европейската комисия прие Плана за дигитализация на електронни шенгенски визи. Поради нестабилната политическа ситуация в България този процес не е стартирал у нас. Крайният срок, който ЕК посочва за визите да бъдат дигитализирани, е 2027 г. Необходимо е правителството в България да ускори своята работа и да спази срока. Когато има електронни шенгенски визи, ще има и конкретни правила за държавите извън Европейския съюз. Това ще улесни туристическия сектор и работата по издаване на визи”, каза Николина Ангелкова. Тя посочи, че в Саудитска Арабия туристическа визата се издава за 5 минути от компютър вкъщи, а работната виза се издава за две седмици.

Николина Ангелкова – министър на туризма 2014-2020 г.

“Кадровото обезпечаване е основен проблем за бранша. За да има кадри за медицински туризъм, трябва да се работи с университет, където се преподава медицина. Община Бургас е поела в правилна посока с разкриването на Медицинския факултет към Бургаския университет “Проф. Асен Златаров”, посочи на пресконференцията пред журналистите д-р Илин Димитров – секретар на президента на Република България по “Образование, култура и туризъм”.

“Чрез дългогодишната си дейност Вашата организация гради добро име в бранша и доверие у хората към Вас – нейните членове. Адмирирам усилията ви, насочени към превръщането на България в център на здравето в Европа. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм играе важна роля във формирането на условията за туризъм, които предлагаме. Продължавайте професионално и всеотдайно да отстоявате традициите на страната в областта и да издигате значимостта и реномето на здравния туризъм пред обществото”, се казва в поздравителния адрес на президента на България Румен Радев до д-р Кацарова, до БСБСПА и до гостите и участниците в събитието.

Бившият министър на туризма Зарица Динкова отправи критика към липсата на държавна подкрепа за туристическия сектор в България, като подчерта, че страната е пропуснала възможност да усвои 10 милиона евро договорена държавна помощ поради липсата на последователност да изпълнението на ключови договорки с Европейската комисия. Динкова направи това изявление по време на XI годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм, където беше сред официалните лица.

“Въпреки тези предизвикателства, туристическият бизнес продължава да демонстрира устойчивост и да се развива, като предлага все по-качествени продукти, дори в условията на политическа несигурност. Политиката трябва да работи в подкрепа на бизнеса, а не да му създава допълнителни трудности. Време е този подход да се утвърди на най-високо ниво,” заяви Динкова.

Тя отправи призив към всички участници в процеса – от бизнеса до политиците: „Ние всички сме отговорни да не позволяваме на българския туризъм да изостава. Със съвместни усилия можем да превърнем България в силен и конкурентоспособен играч на международната туристическа карта, използвайки не само природните ни богатства, но и възможностите, които Европейският съюз ни предоставя.“

 

Зам.-кметът на Община Бургас с ресор “Туризъм и спорт” Манол Тодоров посочи, че основен проблем, пред който е изправена Община Бургас, е целогодишната заетост на Летище Бургас.

Манол Тодоров

Хотелиерът Стоян Караненов, който е инвеститор и член на УС на БСБСПА каза, че туристическата индустрия има нужда от едно министерство, което да гледа за развитието на туризма поне десет години напред, защото толкова, че и повече занапред са плановете за развитие на един хотел. “Туризмът има нужда от истинска подкрепа в лицето на държавата, на Министерството на туризма, МВР, ДАНС и на други отговорни ведомства в няколко направления – например визите на туристите, режима за наемане на работна ръка от чужбина и др.”, каза Стоян Караненов. Той даде пример с туристите от Турция, на които се налага да чакат с месеци визи за туризъм в България.

Стоян Караненов/Снимка БТА

Според Миглена Плугчиева в новата ЕК ще има специален комисар за постковид и най-вероятно той ще бъде поверен на италианец. Очаква се да има специална стратегия за лечение на посковидни заболявания и страната ни трябва да се възползва от това.

Конгресът на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм ще завърши с декларация, в която ще бъдат обобщени идеите и предложенията на участниците. Документът ще бъде адресиран до президента, МС и до председателя на НС. Българският съюз по балнеология и СПА туризъм сключи Меморандум за сътрудничество с Българска хотелска асоциация и договор за сътрудничество с БТА. Поздравителни адреси бяха изпратени от президента, министъра на здравеопазването, Медицински университет – Варна, Международно Висше бизнес училище.

Сподели публикацията