Снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg
Slide
Slide

Бургас. На 2 септември площадът пред Държавна опера – Бургас ще се превърне в арена на тематична „Вечер на Египет“. От 17:30 до 21:00 часа ще има ателиета за рисуване върху папирус, снимка с тематично египетско облекло.

Танцова школа „Бели денс“ – Бургас ще представи традиционен египетски фолклор – стил „Балади“ – един от най-популярните и разпространени варианти на класическия източен танц; атрактивният фолклорен танц с бамбуков стик в стил „Саиди“; впечатляваща и вълшебна модерна интерпретация с „крилата на богинята Изида“; нежен, чувствен и фееричен танц с воали.

Шеф – готвач Махмуд Ал Байруми, участник в 4. сезон на MasterChef, ще представи знакови ястия от египетската кухня. Жителите и гостите на Бургас ще могат да опитат вкусните: традиционен фалафел, кушари (ориз, леща, макарони с чеснов доматен сос и чипс от лук), хумус и десерта баспоса.

Програмата ще завърши с филмови прожекции от 20:30 часа, които ще представят многообразието на древната египетска култура.

Не пропускайте да разгледате впечатляващата изложба „Мощта на символите“, посветена на древен Египет, чийто слоган е „Тайните на Фараоните“. Информационно-образователна изложба разкрива интересни факти от живота на египетските богове и вярвания. В изложбата са включени над 150 експоната от дърво със златно покритие, статуетки от камък, алабастър и стъкло, специално изработени в Египет по поръчка на Хорус България.

Колекцията е създадена под ръководството на д-р Атеф Абдел Шафи, доктор по египтология и уважаван учен. Самият д-р Атеф Абдел Шафи работи от 1977 г. за популяризирането на културата на Древен Египет по света и през 2000 г. в Париж е удостоен със специалната „Златна награда“ за технологии и качество. Изложбата ще продължи до 11 септември във фоайетата на Държавна опера – Бургас с работно време всеки ден от 10:00 до 21:00 часа.

*Билетите за изложбата през уикенда (петък, събота и неделя) са на промоционална цена от 10,00 лв.

Сподели публикацията