Slide
Slide

София. Системата за единен билет за пътуване ще отговаря на критериите за отворен стандарт. Още в началото на мандата си министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев обяви, че това е неизменна част от създаването на новата транспортна система на България.

Заместник-министрите Божидар Костадинов и Дилян Берковски бяха домакини на първата работна среща на представители на Министерството на транспорта и съобщенията, Министерството на електронното управление, големи общини и компании от секторите технологии и финансови услуги.

БДЖ предлага пътувания с парен локомотив по теснолинейката в началото на юни

Стандартите, по които ще се развива предлагането на единен билет, трябва да са максимално полезни, каза заместник-министър Костадинов. Решението трябва да обхваща всички видове транспорт, добави заместник-министър Берковски. То трябва да е лесно за ползване, така че и тийнейджърите, и възрастните хора да се справят с ползването му. Представителите на министерството бяха категорични, че няма да бъдат използвани готови решения, за които трябва да се плащат лицензи за ползване, за да не се оскъпи пътуването.

БДЖ подарява безплатно пътуване на децата за 1-ви юни

По време на срещата беше обсъдено интегрирането на системата за единния билет, заедно с база данни за маршрутите, разписанията и местата за паркиране в градовете.

Предстои работа по тематични групи. Целта е стандартите да бъдат основа за нормативна уредба. До седмици ще бъде организирано тестване на концепцията по реален маршрут.

Сподели публикацията