Slide
Slide

Слънчев бряг. По международни прогнози се очакват 40 процента ръст в туристическия сектор на България през следващите 10 години. Това е огромен потенциал, чието реализиране зависи изцяло от съвместните усилия на всички нас – институции, бизнес, местна власт. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на панела „Възможности за инвестиции в България“, който се провежда в рамките на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг. Модератор на дискусията беше журналистът от BBC Раджан Датар.

В България има много добри условия за бизнес и аутсорсинг, особено в туризма, подчерта министър Ангелкова. Тя припомни, че у нас е създаден най-благоприятният данъчен режим в Европа. Ставката на корпоративния данък е 10% – най-ниската в ЕС. Данъкът върху доходите на физическите лица е фиксиран на 10%. На промишлеността в области с висока безработица данъчната ставка е 0%, а за големите инвестиции са въведени законови насърчения, посочи още тя и изтъкна приноса на правителството на премиера Борисов за превръщане на отрасъла в национален приоритет.

Туризмът заедно със сродните индустрии формира около 12% от БВП на страната ни и  приблизително 11 на сто от цялата заетост. Важно е да има добра среда за бизнеса при спазване на българското и европейското законодателство на 100 процента, посочи министърът. Тя обърна внимание върху последователните усилия на екипа й за намаляване на административната тежест за бизнеса и гражданите с редица законодателни инициативи.

В обсъжданията се включиха представители на водещи туристически и строителни фирми, курорти, браншови организации.

В изказването си Константин Бояджиев, изпълнителен директор на “Галакси инвестмънт груп”, отбеляза, че откакто съществува самостоятелно Министерство на туризма постоянно се облекчава тежестта за бизнеса. Работим много добре с министерството. Българският „ИнтерКонтинентал“ отвори в София само преди 2 години, а днес вече е на второ място като резултати в групата за Европа и ние се гордеем с това. Струва се да се инвестира в туризма на България, категоричен бе той.

Министърът Ангелкова потвърди, че електронните услуги, предлагани от ведомството като единен портал от 2018 г., осигуряват 24/7 режим на административно обслужване от всяка точка на света в рамките на 3 минути.

Представителите на бизнеса потвърдиха също големия потенциал за инвестиции в балнео- и СПА курортите и в оползотворяването на минералните извори – не само в най-посещаваните курортни зони, но и в по-малките населени места, които освен тези природни дадености имат и много културно-исторически забележителности.

Сподели публикацията