Slide
Slide

Бургас. Йорданската принцеса Нейно кралско височество Дана Фирас приветства успехите, постигнати от  българския туризъм през последните години. Тя направи специално видеообръщение, поздравявайки министъра на туризма Николина Ангелкова и участниците и гостите на Международната конференция за устойчиви инвестиции в туризма в Слънчев бряг.

Този форум е важна платформа, първа по рода си в България и Югоизточна Европа, която се занимава със социалните, икономическите, екологичните, културните и политическите аспекти на туризма. Той дава възможност да се обсъдят предизвикателствата и да се идентифицират нови възможности за взаимноизгодно сътрудничество и устойчиво развитие на сектора, каза Дана Фарас, която е президент на „Петра нешънъл тръст“, Йордания.

Нейно кралско височество поздрави министър Ангелкова за положените от нея усилия и отдадеността, благодарение на които 2018 г. е била толкова успешна за българския туризъм с привлечени за първи път над 9 млн. чуждестранни туристи. И добави, че за последните 3 години в България е регистриран ръст от 31% при посещенията на чуждестранни туристи и 34% увеличение в приходите от международен туризъм.

Йорданската принцеса посочи още, че през миналата година международните туристически посещения в световен мащаб са се увеличили с 6% до 1,4 млрд. – втората най-силна година след 2010 г. Това е повече от 3,7% – най-силният ръст на глобалната икономика. Туризмът е допринесъл за рекордните 8,8 трлн. долара и 319 млн. работни места за световната икономика през 2018 г. Секторът трябва да се управлява внимателно, за да се превърнат тези числа в реални ползи за общностите в целия свят, заяви тя.

„Всички трябва да се ангажираме да работим заедно, за да гарантираме, че туризмът допринася за опазване на природата и запазване на историческите обекти и културните традиции. По този начин се свързват общностите и се насърчават по-доброто разбирателство и мирът“, заключи принцеса Дана Фирас.

Сподели публикацията