Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. С отпадането на част от изискванията при трансгранични пътувания плановете за кратко бягство от ежедневието вероятно са по-реалистични за родния потребител. Да прекарат предстоящите Великденски и Гергьовски празници под топлите лъчи някъде в Южна Европа се изкушават вероятно мнозина, пропуснали тази възможност в двете години на пандемия. С какво трябва да се съобрази потребителят, ако планира безпрепятствена ваканция в друга европейска страна? ЕПЦ България събра в пет стъпки защитната стратегия срещу непланирани разходи и неприятни емоции при планове за пътешествие в ЕС.

Официално: От 1 април отпадат цветовите зони, съгласно които се определяше редът за влизане в България (заповед)

* Дори и да сте бохем, маскиран зад стандартна професия и навици, със сигурност знаете: импулсивните решения при планиране на почивка могат да изиграят лоша шега. Отделете достатъчно време да проучите дестинацията си. Обърнете внимание на контактите, условията и локацията. Потърсете отзиви и снимки на мястото за отсядане, преди да сте пристъпили към резервация. Ако вече на място установите, че нещо не е наред или не съвпада с обявеното, ще разполагате с информация, с която да докажете несъответствията. Отбележете си и разликите с часовата зона на избраната дестинация, ако има такива и точния диапазон от време за настаняване, особено, ако става дума за апартамент или къща за гости. Това изглежда очевидна подробност, но не е невъзможно тя да бъде пропусната в суматохата. Появите ли се със закъснение, е възможно да няма кой да ви настани.

* Съберете отзиви на предишни гости. Това е особено важно, ако се каните да посетите място, за което имате оскъдни (или никакви) лични впечатления. В някои платформи можете да се запозанете с коментари, оставени от потребители във връзка с конкретната услуга и условия. Ако възникнат колебания, най-добре се опитайте да ги уточните с търговеца предварително.

Стартира подаването на заявления за държавна помощ от 35 евро на седалка за туроператори

* Предвидете непредвиденото! Ако резервирате почивка извън страната през туроператор или туристически агент, те сключват с вас задължителна застраховка за медицински разходи при заболяване и злополука. Обърнете внимание какво точно е посочено в условията на застраховката, независимо дали я сключвате с посредника или директно със застрахователя. Нейните параметри ще покриват конкретни рискове. Проверете дали има опция, свързана с евентуален положителен тест за коронавирус.

* Когато резервирате през онлайн платформа, преценете дали предложените начини да заплатите за резервацията си ви устройват напълно. Ако внезапно получите предложение да се разплатите извън платформата, това почти сигурно е капан. Превод, нареден от банкова карта, би ви дал по-добри шансове да го оспорите при евентуална измама. Ако се стигне до там – добре е да се консултирате с банката си дали и при какви условия бихте могли да предприемете подобни постъпки.

* Не пропускайте да се уверите предварително какво точно включва цената на резервацията. Възможно е тя да изключва определени услуги, на които бихте желали да разчитате. За да сте спокойни, че няма да възникнат непредвидени разходи, уточнете предварително дали например вечерята влиза в цената.

Какво да не забравите в багажа

Разумно е да разполагате на сигурно място с копие от потвърдената резервация и  извлечение със заплащането й. Всички уговорки с търговеца е препоръчително да бъдат писмени и да си запазите копие от тази комуникация. Възникнат ли недоразумения, тези доказателства ще са Вашият аргумент  в опита си да разрешите проблема директно с чуждестранния хотел или с туроператора. Дигиталните ни брошури за всякакви потребителски ситуации ще ви подскажат възможните рискове и как да ги избегнете.

Президентът: Туризмът заслужава особено внимание от държавата заради значимия му принос към икономиката на страната

Възможно е търговецът да не отговори веднага, а дори и изобщо. Към ЕПЦ България са се обръщали за помощ потребители, опитвали с месеци да установят връзка с места за настаняване в чужбина. В тези случаи, ако претенцията е основателна, правим всичко по силите си искането на потребителя да стигне до търговеца, за което активно съдействат колегите ни в страната, където е регистриран.

Кога да се обърнете към ЕПЦ България?

Ако резервирате престой през платформа, регистрирана в друга страна в ЕС и впоследствие почивката бъде отменена, настанили са ви в стая вместо в ангажирания апартамент или дори ако повредят дреха, която сте оставили за почистване, и не ви предложат адекватно решение, изпратете ни всичко, доказващо проблема. Ако и Вие, и търговецът се намирате в друга страна в ЕС, свържете се с центъра в държавата, където живеете.

Сподели публикацията