Банско и турският Ерзурум обсъдиха развитието на зимния туризъм с добри енергийни практики
Банско и турският Ерзурум обсъдиха развитието на зимния туризъм с добри енергийни практики
Slide
Slide
Slide
Slide

Банско. Делегация от турската община Ерзурум бе на 4-дневно посещение в Банско. Гостите бяха водени от главния секретар на Метрополитан Община Ерзурум г-н Зафер Айнали. На работна среща с представители на туристическия бизнес, партниращите страни взаимно представиха зимните курорти и запознаха участниците във форума с проблемите, свързани с ефективното и икономично използване на енергията.

Кметът Иван Кадев и неговият екип посрещнаха колегите си от Турция и ги запознаха с историята, съвременността и бъдещите планове за развитието на община Банско.

Хотелиер в Банско отчете 15% ръст на записванията за зимния сезон

В резюме беше докладвано изследването на екип от учени под ръководството на проф.д-р Мутлу Кундакчъ от Университета “Ататюрк” за разходите на електроенергия в двата курорта, добрите енергийни практики и възможностите за използване на възобновяеми източници. Въз основа на тези резултати, на заинтересованите страни ще бъдат предложени решения и финансови параметри за прилагането им.

Гостите от Ерзурум и домакините от Банско изразиха общо задоволство от установеното сътрудничество и заявиха желание в бъдеще връзките между двете общини да продължат и да се разширяват в областта на икономиката, спорта и културата.

20-те най-очаквани хотела в света, отварящи през 2020 година (1 част)

20-те най-очаквани хотела в света, отварящи през 2020 година (2 част)

Ерзурум е едно от най-старите селища в Близкия Изток, в чиято хилядолетна история са оставили следи велики империи и цивилизации.

Днешният Ерзурум е един от най-големите градове в Турция – в едноименната област живеят над 770 хил. жители. Той е най-високо разположеният голям град в Турция. Намира се на плато с надморска височина 1 950 метра в Източноанадолските планини.

Разположен в подножието на планината Паландьокен, където снеговалежите са продължителни и обилни, през последните години Ерзурум се развива като модерен зимен курорт. Този аспект в икономическото развитие на града е една от причините Метрополитан Община Ерзурум да покани Община Банско като партньор по проект “Сътрудничество за зимен туризъм, щадящ околната среда”. Проектът е финансиран по Схема за безвъзмездна помощ – “Дейности за побратимяване на градове между Турция и ЕС” и бенефициент е турската община.

Световно признание! За седми път Банско получи трофея за зимен курорт №1 на България

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията