Slide
Slide

София/Ним. Второто издание на форума A world for travel в Ним, Франция приключи само преди дни. Въпреки оптимизма за възстановяване на сектор „туризъм“, който бе изразен от представилите на туристическата индустрия по време на събитието, предизвикателствата не спират. Това коментира Николина Ангелкова, министър на туризма (2014-2020), която участва като говорител в сесиите по време на международното събитие за втора поредна година.

Трябва да бъдем готови да посрещнем тези предизвикателства с ответни действия, които да гарантират мястото на България като предпочитана дестинация на световната туристическа карта“, обобщава Ангелкова. По време на участието й в дискусията за Ролята на данните за постигане на устойчивост за туристическия бизнес заедно с Едмунд Бартлет, министър на туризма на Ямайка, Рита Маркес, държавен секретар по туризъм на Португалия и Карлос Сендра, маркетинг директор „Mabrian“, Ангелкова представи системата ЕСТИ, внедрена у нас пред 2019 г., докато беше министър на туризма.

От срещата й с Рафаел Шварцман, регионален вицепрезидент на Международната асоциация по въздушен транспорт (IATA) стана ясно, че се очаква покачване на цените за крайните клиенти във въздушния транспорт, не само заради новите икономически реалности, но и заради изисквания за внедряване на зелени политики в авиацията, които ще оскъпят туристическия продукт.Гръцкото правителството планира средства за съвместна рекламна кампания с авиокомпании и туроператори до март 2023 г. В най-спешен порядък трябва да бъдат увеличени парите за национална реклама на България минимум 3 пъти от сегашния бюджет за първите 24 месеца като целта е да достигнат 34 млн. лв., за да запазим и увеличим нашите позиции предвид активната политика на преките ни конкуренти в сектора“, алармира Ангелкова.

С оглед на новите реалности и очаквания за повишаване на цените липсата на подкрепяща мярка за чартърните програми към България е значителен пропуск, констатира Николина Ангелкова и припомня, че в миналото 47-мо Народно събрание управляващата коалиция не прие предложението й като депутат от ГЕРБ-СДС за удължаване на мярката 35 евро на седалка, която не се прилага от месец юни 2022 г., а е ключова за увеличаване на полетите към България като туристическа дестинация. 

Сподели публикацията