Slide
Slide

Варна. Това заглавие във Фейсбук привлече вниманието ми.  Автоматично погледът ми премина през снимките, на които не разпознах героите от публикацията, но пък мястото, където се развиваше действието ми е от любимите. Признавам си, от доста време не го бях посещавала. Заради лятото вероятно, което ме държеше навън. Заведение, решено  във винтидж стил – симбиоза между органични материи и индустриални елементи, емблематично за града с новаторското си излъчване, умисъл във всеки детайл и безкомпромисност в предложенията.  На снимките виждам как е тематично украсено за целта с балони сърца, а около масата на младите герои стоят усмихнати сервитьори и по всичко личи,  че съпреживяват емоцията им. Усеща се. Искреността не се имитира. Стопля.

Решавам да не губя повече време и първата си среща за деня уговарям точно там. В ресторант Massa Kitchen.

Удобно ми е, намира се на последния етаж на Grand Mall Varna и винаги има място за паркиране, а с новия булевард  Левски достигането ми до Massa не отнема повече от 5 мин.

Изненадите ме посрещат още от входа. Няколко входа са! Мястото, което беше разделено тематично на зони – Massa Kitchen и Massa Asia е вече едно голямо, просторно и все така уютно. Massa Kitchen с нов облик!

И няколко входа, защото е гостоприемна! А голямата , слънчева зимна градина ще напомня за лятото, когато е далеч. Явно, докато повечето от нас сме се препичали по плажовете, тук са се вихрели ремонти. А екип от специалисти е анализирал години опит, изисквания и очаквания на гостите на Massa за да селектира и добави най-харесваното в менюто.  Изключително прецизно подбрано. По вкусовете на почитателите на Massa.  A те определено имат вкус! Погледът ми е привлечен от испанското знаме, което е поставено на няколко места. Постери, свързани с испанската култура и бит. Разбирам, че има тематичен кулинарен месец и в менюто са добавени блюда от Иберийския полуостров. Предстои Българския месец – с характерни автентични ястия, подбрани от раличните региони на страната. Не случайно, за да се усеща Коледа тук, като у дома.

Приятно изненадана съм от новия шоу пица-бар.  Харесва ми да гледам как приготвят храната ми. Тук всичко е на показ. Разговарям с главния технолог Мартин Крумов, който ми разказва за тайните на вкусовете.

Разбира се, не е тайна  – най-добър вкус се постига с качествени съставки, прецизно спазена технология и любов. Любов в това което правиш, за да я предадеш. Усещам я с храната, усеща се и във въздуха. Не случайно и влюбения мъж е избрал точно това място за да зададе най-важния въпрос в живота си. Ще се омъжиш ли за мен? Любовта минава през стомаха, казват.  Не знам, заради пеперудите ли или заради усещането на рецепторите и отпечатакът им в мозъчните сензори, но салата Бали в комбинация с Просеко , остави в мен едно такова усещане на лекота и влюбеност …..

Салата Бали

Сякаш мехурчетата на пенливото вино се съвъкупляваха със сладостите на мангото и карамелизирания сусам за да изригнат в неповторим, вкусов екстаз, галейки рецепторите на езика ми! Докато се наслаждавам бавно на салатата си, любимата ми пица Неаполетана се приготвя пред мен. Ммм усещам аромата на прясно изпечено тесто, потопени в доматен сос парчета моцарела,  домати и сицилиянски риган. Знам, че тук суровините се доставят от най-добрите в Италия. Брашното –селектирани видове от мелници с традиции, за да е истинска италианска пицата. Замесено с квас , ситно мляна морска сол и зехтин. Да, с квас! От скоро членувам във ФБ група за готвене с квас и за здравословните предимства на кваса мога да разказвам вече на дълго. Без изкуствени подобрители! Важно ми е.

Pizza Napoletana се пече пред мен в ротационна фурна Морело и нямам никакво съмнение за резултата на вкуса и качеството на храната, която ще дам на тялото си. Аз определено държа на домашно приготвената, качествена храна, а тук тя е точно такава! Качествена! Заради селекцията от суровини, заради технологията на приготовление и съхранение, заради емоцията, която добавят майстор-готвачите,  приготвяйки я пред мен. Нямам угризение пред себе си, че днес не съм сготвила. В Massa съм! Или на Маса съм – както има един хубав български израз, който използваме, когато сме най-добре, с приятели и се гощаваме вкусно. На Massa съм! Опитвам пицата. Същата е! Тънка, почти течна в средата, обгорена дебела коричка, доматен сос и прясна моцарела –  това е неаполитанската пица!  Като онази, която ядох в Неапол и никога не забравих вкуса й. Нали точно там е домът на италианската пица още от римско време.

Тук се предлага и пица Романа? Може да обичате да похапвате пица, но ако не сте изпитали неповторимия вкус и на Пица Романа, значи сте пропуснали важна част от това кулинарно изкуство. В Италия са се развивали много и различни стилове в правенето на пици, но някои от тях заслужено са се сдобили с огромна популярност и продукт на един от тези стилове е Пица Романа. Както подсказва и името, ако проследите историята на Пица Романа, ще стигнете до там, където казват, че водят всички пътища – Рим. Особеното при пица Романа е,че тестото й се прави от 80% вода,така то става много воднисто,но след изпичане блатът е въздушен и лек. Друга особеност при приготвянето на пица Романа е изпичането й. За да се получи добре се пече на 300 градуса върху камък в пещ.

Разглеждам подробно менюто, помислено е за всеки. За любителите на сандвичите, за първи път и само тук във Варна се предлага сандвич Флорида – прясно изпечена питка, сочно телешко мляно месо, изпечено на Josper с дървени въглища, сирене чедър, пресни домати и карамелизиран лук, кисели краставички, крехка зелена салата и сос Барбекю, гарнирани с микс свежи салатки и хрупкави картофки….

Флорида

Определено и синът ми ще е доволен. А сочните телешки или свински ребра на барбкю, ще се усладят на всеки.

Телешки ребра на BBQ

За Плума иберико пък разбрах, че се приготвя от месо, транжирано по нов вид техника на транжиране на мускулна група – от врата на иберийско прасе,  специална селекция. В превод Pluma е перце. Месото, наситен мрамор е толкова крехко и сочно, като перце. Приготвя се на дървени въглища от мангрови дървета.  Калмарите на плоча и скариди с чесън и масло, също са намерили място в селекцията вкусотии в менюто. А за любителите на Суши  – специално меню със Суши! От най-вкусните му видове!

Има още предложения, които искам да опитвам. Предстои.

Тръгвам си от тук, но за кратко. Ще се върна за вечеря със семейството си. Запазих маса. До скоро!

С респект и уважение към екипа на Massa Kitchen,

Аз – кулинарен критик и ценител

 

* публикация

Следете BGtourism.BG ежедневно, за да сте информирани с новините от света на туризма, икономиката, кулинарията, културата и спорта.

Запознайте се с възможностите за реклама ТУК!

Сподели публикацията