"Двореца", снимка Руслан Йорданов - Bgtourism.bg
Slide
Slide

Балчик. Държавният културен институт – Културен център „Двореца“ и галерия „Арт Маркони“ представят изложбата живопис „Възвишено и земно” на Стефан Хаджи – Николов. Експозицията в Балчик може да бъде разгледана от посетителите в зала „Тихото гнездо“ в периода 1 -14 септември.

Изложбата „Възвишено и земно” е провокирана от невероятната личност на кралица Мария – вдъхновител и създател на Двореца в Балчик. Сътворено с много въображение и вкус, това място и днес продължава да пленява със своята красота и дух.

В девет платна, Стефан Хаджи – Николов вмъква деликатно образа на кралицата, изграждайки го в цвят „сепия”, за да подчертае дистанцията на времето, както и своя личен респект. В останалата част творбите са изпълнени с присъщия пълноцветен, абстрактен и много специфичен за автора живописен език. В някои от платната са вмъкнати децата и съпругът ѝ.


Стефан Хаджи – Николов е посещавал Двореца в Балчик по време на участието си в международен пленер и още тогава е запленен от личността на кралица Мария и това мистично и красиво място. За създаване на картините е ползвал книги и албуми, които си е закупил тогава, допълнителна информация, издирвана в интернет и най-вече собственото си въображение и усещане.

Тази година е изключително плодотворна за Стефан Хаджи-Николов. През юли, той откри самостоятелна изложба във Франция, където представя фигурални композиции – голо тяло, една от любимите му теми, следва изложба в Кавадарци – Северна Македония, а на 25.08.2022 г. откри поредна самостоятелна изложба в галерия „Арт Маркони” – Варна. Галерията от дълги години работи и организира изложби на този художник, но за пръв път ще го представи в Двореца – Балчик.

Тази експозиция е израз на преклонение към личността на кралица Мария и комплимент към всички, положили и продължаващи да се грижат за съхраняване, поддържане и популяризиране на това прекрасно място.

Сподели публикацията