Slide
Slide

София. С последната си заповед здравният министър попари последните надежди на туроператорите, че ще успеят да намалят загубите си, съобщават от Обединение “Бъдеще за туризма”.

Сезонът за туризма приключи на 29 юли, когато влезе в сила последната заповед (№ РД-01-645/28.07.2021 г.) на здравния министър Стойчо Кацаров, издадена предишната вечер. Според нея пристигащите от страни в „червена зона“ трябва да държат в ръцете си отрицателен PCR-тест, независимо от това дали притежават сертификат за ваксинация или че са преболедували. „Вървим към сигурен фалит, а министерствата на здравеопазването, на туризма и на икономиката са като орел, рак и щука. Липсва предвидимост и съгласуваност в действията им, за които непрекъснато настояваме. Заради честата смяна на правилата, въвеждането на карантина от днес за утре и други рестрикции за пътуване губим доверието на клиентите“, посочва Павлина Илиева, председател на Обединение „Бъдеще за туризма“.

Сдружението незабавно реагира и изпрати писмо до министрите Стойчо Кацаров и Стела Балтова с копие до Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, в което настоява заповедта незабавно да бъде преразгледана и редактирана. Като „недалновидна и нелогична мярка“ сдружението определя изискването всички български граждани да влизат в страната с предварително направен тест. Какво става с онези завръщащи се в България туристи, чиито резултати от теста са положителни, питат от сдружението. „Те ще трябва да се лекуват зад граница, защото на практика са лишени от правото си на здравна помощ в България“, допълва Илиева.

От сдружението считат, че обстановката налага всяка подобна заповед на министъра на здравеопазването да се съгласува с бранша. Крайно време е за координирани и съгласувани със съсловието действия на трите министерства, призвани да осигурят нормална бизнес среда.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията