Slide
Slide

Събитието се организира по случай Международния ден на река Дунав, който отбелязваме на 29 юни

Видин. Празникът събра в Крайдунавския парк хиляди жители и гости на Видин. Многобройните зрители преживяха незабравима вечер и се насладиха на родния ни фолклор и традиции, потопиха се в мистиката на древния ритуал нестинарство и бяха завладени от спиращо дъха светлинно шоу. Сред присъстващите бе и заместник-кметът на Община Видин Борислава Борисова.

Началото бе поставено с концерт на Ансамбъла за народни песни и танци „Дунав“ и Градския духов оркестър. Той е заключителна проява по проекта „Сватба по Видински – модерен прочит на автентичните сватбени ритуали“ на Общинския културен институт „Дунав“. Проектът е подкрепен по Програма „Културно наследство“ на Национален фонд „Култура“.

Вечерта продължи с нестинарски танци в рова на средновековната крепост „Баба Вида“. Върху огнената жарава танцуваха Илиян Йорданов и дъщеря му Мария Йорданова, които чрез представянето на древния езически обичай отправиха молитва към небесните сили за сполука и плодородие. Пазени от иконата на Св. св. Константин и Елена, покровителите на нестинарите, и под звуците на гайда и тъпан баща и дъщеря изпълниха мистичните движения на древния танц, в началото на който жаравата традиционно се прекосява на кръст и продължава с характерната ситна и равна стъпка на ритуалното ходене върху горящите въглени.

Кулминацията на вечерта бе грандиозно светлинно шоу, което преобрази средновековната крепост „Баба Вида“. Феерията от светлинни ефекти, съчетани с фантастичния музикален съпровод и пищната заря, бе празник за всички сетива.


Събитията, посветени на Деня на река Дунав, са организирани от Община Видин и Event Masters, със съдействието на Местната комисия за борба срещу противообществените проява на малолетни и непълнолетни.

На 30 юни е следващата проява от културния календар на Общината. За втора поредна година ще отбележим Джулай морнинг по подобаващ начин. Началото на събитието е в 21:00 ч., а малко по-късно на сцената до крепостта ще посрещнем и специалните гости – Стефан Вълдобрев и Обичайните заподозрени и Северозападняците.

Сподели публикацията