Slide
Slide

София. “Македонското приключение” е лежерна екскурзия, която има за цел не само да хапнем вкусно и да вдигнем адреналина, но и да се запознаем с нови готини хора, с  които да споделим тази страхотна емоция! Интересът към Северна Македония определено отново се засили след премахването на Ковид ограниченията както от българска страна, така и от страна на западните ни съседи. Туристите са привлечени, основно от достъпната цена на пакета, друго предимство е, че дестинацията е близка, а за любителите на вкусната балканска кухня тук е рай!”, сподели за Bgtourism.bg Ивелина Илиева – организатор на пътуването с Рапсоди Травел България.

Вашата любима дестинация това лято: Охрид – Перлата на Балканския полуостров

В търсене на нещо различно и достъпно, и най-вече да не е много далеч, точно преди пет години с група приключенци се отправихме към съседна Северна Македония. Планът беше класически – вкусна храна, красива природа и лежерна разходка. Братята македонци ни приветстваха горещо и приключението ни надмина всички очаквания.

Л. Яневски: Очаквам повече български туристи да преоткрият Северна Македония, а туристическата индустрия да изгради здрав мост между двете дестинации

Пет години по-късно нашето “Македонско приключение” е една от най-търсените екскурзии за почивните дни през май и септември“, отбелязва Илиева.

„Северна Македония премахна своите ковид ограничения през април и така отново поехме към нашите съседи през изминалия уикенд. Целта ни беше лежерна разходка в Скопие, където посетихме площад “Македония” с паметника “Войн на кон”, фонтаните и новите склуптурни композиции, домът музей на Майка Тереза, църквата “Свети Спас” със саркофага на Гоце Делчев. Не можем да минем без чаша чай в старият квартал Вароша на скопската чаршия. Тук уличките са тесни и покрити с калдъръмени камъни. От малките магазинчета може да се закупят ръчно изработени бижута от сребро или златни огърлици“, разказва представителката на Рапсоди Травел България.

Охрид впечатлява туристи от цял свят с изработка на филигран

Тя посочва, че от малките занаятчийски работилници хората те приветстват да влезеш и да разгледаш, а някои от майсторите дори приканват да покажат своя занаят, докато ти поднасят чай в малки стъклени чаши на метални подноси.

„От всеки ъгъл се долавя миризма на вкусна скара, силно кафе и сладки ориенталски деликатеси. Разходката, колкото и да е лежерна, умората си казва думата, а едно студено пиво винаги вдига градуса на настроението.

Заредени с нови сили привечер се отправяме към една любима наша кафана, където домакините са ни подготвили вкусна храна и жива народна музика. Кафаната е една от най-желаните в Скопие.

Охридският бисер – бранд на града

Тук всяка вечер се вихрят хора, точеното пиво и вино са на корем, ракията е люта, а скарата е толкова вкусна, че си облизваш пръстите! Не ни се тръгва обикновено, но вечерта трябва да продължи в някои от летните клубове в централния парк. Както обичаме да казваме за всички наши екскурзии: „Каквото се случи в … Скопие, си остава в Скопие”, споделя още тя.

„Вторият ден от нашето “Македонско приключение” е отделен за едно скрито бижу в Светата гора или както македонците го наричат Каньон Матка.

Каньонът се намира само на 16 км южно от Скопие. Озоваваме се на едно райско място… пригответе сетивата си за изумруденозеления каньон. Тук отправяме следващото предизвикателство на всички наши приключенци- едночасово каяк спускане в кристалните води на р. Треска.

В каньона има красиви и страховити пътеки, които са изсечени в скалите и стигат до самия му край. Самият каньон е една от природните забележителности в Република Северна Македония и привлекателно място за любителите на скално катерене. Ако не си по каякинга имаш възможност да се полюбуваш на природата от лодка, която ще те отведе до дълбините на пещера “Врело”. Това е малка, но изключително красива пещера, недостъпна по наземен път, а само по вода.

След каяк разходката, се отправяме към ресторанта, да утолим жаждата със студено пиво и да хапнем вкусно прясна риба. Заредени с положителни емоции се отправяме отново към Скопие“, допълва Ивелина Илиева.

Следващите групи за екскурзията “Македонско приключение”, които са планирани, са от 8 до 10 юли и от 3 до 10  септември!

Телефон и имейл за резервации +359 876 50 40 15 / info@rapsodytravel.bg

Сподели публикацията