Емил Абазов
Slide
Slide

Пред Bgtourism.bg Емил Абазов – Регионален мениджър на Premio Travel за България и Молдова

– Здравейте, г-н Абазов! Благодаря Ви за този разговор и за отделеното време. Каква година изпраща Premio Travel?
Здравейте! На първо място искам да поздравя Вас и Вашите читатели с Коледните празници. Пожелавам на всички здраве и много по-успешна 2022 година!
Когато коментирам 2021 г. обикновено използвам думата динамична. Имаше много успешни проекти, но и такива, които ни костваха много усилия, но не се осъществиха главно заради непрекъснатите промени в правилата. Като цяло бих казал, че

годината е по-успешна, отколкото очаквах,

но ако институциите взимаха логични решения, които комуникираха навреме, то резултатите щяха да са още по-добри – особено в момента се научихме да не сме максималисти.

– Предлагате ли Новогодишни програми? 
– Никога не сме предлагали екскурзии за новогодишния период поради различни причини. Успяхме обаче да започнем кампанията за 2022 г. много рано и съм приятно изненадан. Вече имаме два пъти повече резервации за следващата година от това, което очаквахме с по-малък бюджет. Има традиционни програми, които предизвикват голям интерес, но има и нови.

– Коя е най-интересната дестинация, която Вие посетихте и Ви впечатли през 2021 г.?
През 2020 година нямах възможност да пътувам по обясними причини. Тази година бях в Естония, Дубай, Италия и т.н. Аз обичам да пътувам и навсякъде открих впечатляващи места и хора. Останах очарован от Мавриций, но

ЕКСПО 2020 в Дубай надмина очакванията ми.

Неслучайно вече имаме 10 потвърдени групи до края март, много пътуващи искат да видят това събитие и определено няма да сбъркат.

Новият брой на списанието на Bgtourism.bg от днес е на световното изложение „Експо 2020“ в Дубай

– Кои са най-новите дестинации във Вашите програми?
– Опитваме се да разширим портфолиото си в различни посоки, защото с всички ограничения и промени трябва винаги да имаме минимум план B и С. Още в края на лятото изготвихме няколко програми в Европа като Френска Ривиера, Амалфи и др. В този момент Европа изглеждаше сигурно място с ясни правила за влизане в почти всяка страна. Няколко месеца по-късно нещата не изглеждат точно така, но

аз съм оптимист, че идва краят на пандемията.

За програмата ни до Френска Ривера се записаха над 300 пътешественици само за три седмици. В последствие добавихме осемдневен круиз до Египет, работим по още няколко дестинации.

– Вие предлагате и почивки в България. Кои са на търсените дестинации у нас?
– Тук едва ли ще ви изненадам. Вървят ранни записвания за лятото, а някои традиционни спа курорти също са търсени целогодишно. При всички случаи вътрешния туризъм през следващата година ще достигне сходни нива на тези от 2021 г.

– Ковид-19 отложи полети през последните близо две години и реализацията на много от програмите на туроператорите по света. В капана на коронавируса попаднаха и програмите до Северна Америка. Има ли интерес към тези дестинации и очаквате ли да ги осъществите през 2022 г.
Ние имахме повече от 150 резервации за 2020 г. които се наложи да анулираме. Върнахме голяма част от сумите, защото нямаше да е коректно да задържаме парите на клиентите ни. Честно казано част от желаещите да пътуват бяха изключително търпеливи и имаха готовност да изчакат колкото е нужно. Вече посолството работи, визи се издават, така че аз съм убеден, че през есента на следващата година ще имаме няколко групи по двете крайбрежия на САЩ. Най-вероятно ПСР тест ще е необходим, както и ваксинация, но това е новата реалност, която истинските пътешественици вече са приели.

– Какви цели си поставяте в професионален план през 2022 г.?
Целта ни е да се приближим до нивата от 2019 г., което ще е трудна задача, но не и непостижима. За съжаление решихме да отложим с още една година проекта ни за входящ туризъм, но в тези времена трябва да сме внимателни и търпеливи.

Аз съм много оптимистично настроен за следващата година, защото хората са нетърпеливи да пътуват.

Освен това – много клиенти, които са организирали екскурзиите си сами преди пандемията, най-после разбраха какво всъщност върши туристическия агент, колко по-защитени са във всякакви ситуации. Вече шест години слушам как туроператорите ще изчезнат, защото няма нужда от тях. След пандемията, надявам се, стана ясно какъв огромен риск поемаме, каква огромна отговорност носим и въпросът с доверието вече не е на дневен ред. Напротив –

тези от нас, които винаги сме били коректни – ще се развиваме и ще вървим напред.

Сподели публикацията