Slide
Slide

Лекция и дискусия за съвременното изкуство, световните културни политики и градската среда, изнесе днес в хотел Галерия Графит във Варна международният експерт Луси Котер. Тя говори за влиянието на музеите за съвременното изкуство върху интелигентното и модерно развитие на градовете. Примери от световни форуми за съвременно изкуство и архитектура през последните години, водещи към артистични трансформации в градовете и съпоставката им към България са в центъра на серията лекции, които изнася Луси Котер. Следващата лекция в морската ни столица е на 30 октомври в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“, 9,30 ч., а входът е свободен.
Котер е независим писател, куратор и културен теоретик, която живее и работи в Амстердам и Портланд (САЩ). Завършила е история на изкуството, доктор по културни анализи в Университета в Амстердам. Определя се като експерт в проекти в междинните пространства, където свързва практиката и теорията в съвременното изкуство с други области. Основател и директор на Магистратура по художествени изследвания в Кралската академия по изкуство в Хага. Изнася лекции в Университета по изкуствата, Академия „Герит Ритвелд“ , Института „Сандберг“ в Холандия и др. Има публикации в множество списания и каталози за съвременно изкуство и е гост-редактор на MaHKUscript Journal for Fine Art Research 2018 г. Организира националното участие на Холандия във Венецианското биенале през 2017 година. Наред с кураторските проекти, които прави, в момента завършва книга, озаглавена Art Knowledge: Between The Famous and the Unknown (Изкуството като познание: между известното и непознатото), където изследва променящата се форма на света на изкуството и възможните му бъдещи проявления.
След лекцията и в София и дискусията за съвременното изкуство и тоталитарните паметници, във Варна тя обсъжда с български колеги и архитекти конкретни казуси по адаптирането на нефункциониращи културни наследства, като ще посети паметници от тоталитарното ни минало.
Специален акцент в лекциите при първото посещение в България на Люси Котър е ролята на арт- музеите за развитието на градовете. Тя споделя впечатления от опита си с водещи музеи като Гугенхйм, финансиращи институции, Венецианското биенале и др., както и изводи от теоретичните си изследвания за широките социално-културни дискусии по проекти, свързани със съвременно изкуство. В отворена дискусия се обсъжда динамичната връзка с публиката и ролята на музеите като дестинация за туризъм и граждански активности, които увеличават жизнеспособността на градовете и създават нови възможности за жителите му.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията