Slide
Slide

Созопол. За летния сезон 2021 г. Музейна експозиция „Свети Никола“, гр.Черноморец представя археологическа изложба „Паметници на хилядолетната история“. Изложбата се организира съвместно с Национален археологически Музей, гр.Созопол и Общински културен институт „Музеен център“, гр. Созопол.

В изложбата са представени ценни артефакти от проведените десетгодишни археологически проучвания в района на град Черноморец праисторическо селище „Аклади Чеири“, антично тържище при залив „Вромос“ и ранновизантийски крепости „Акра“ и „Хрисосотира“.

В изложбата са представени керамични съдове , каменни и костени оръдия на труда, открити при разкопки на праисторическото селище в м. „Аклади“. Сведения за развитието на металургията в района дават разкритата керамична пота за топене на метал. Археологически находки (бронзови монети, керамични съдове, амфори и други артефакти свидетелстват за историята и начина на живот на ранновизантийските крепости на нос „Акра“ и нос „Хрисосотира“.

В изложбата е представена богата колекция от каменни котви, оловни щокове и амфори, отразяващи активната презморска търговия и корабоплаване. Изложбата е разположена в Музейна експозиция „Свети Никола“, гр. Черноморец, улица „Байкал № 6″.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията