Slide
Slide

Цялата държава е хукнала да проверява туристическите обекти по морето – данъчни, експерти от Министерството на туризма, от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ) и др. Няма лошо! Трябва да има контрол, за да има и по-добро качество! Цялото Черноморие от Царево до Дуранкулак е пълно с нередности и точно в това се крие отговора на дългите опашки по границите с Гърция и Турция. Масово българите наказват накадърността и алчността на голяма част от родните ни хотелиери. Разбира се, че не трябва да даваме генерална оценка, защото по българското Черноморие има много, ама много примери на представители на туристическия бранш, които работят професионално, изпипват детайлите, полагат грижи за персонала си и за своите гости.

И ние тръгваме на проверки!

Eкип на BGtourism.BG също проверява – показваме и хубавите и лошите страни на българския туризъм. Днес сме на плажа в Каварна, където проверяваме как държавата, като собственик на плажа се грижи за визията на един от най-красивите заливи. Малката ивица на плаж Каварна е разделена на три отделни части – 1, 2 и 3 – чак да се чуди човек от това разделение на един малък плаж в днешно време!?! В изключително лошо и грозно състояние е плаж Каварна част 2 – последният му стопанин е Министерството на туризма или поне докато не го разкара от главата си. Обявява конкурси, но на на този етап никой няма мерак. Последният беше наскоро, като се очаква да се разбере дали най-после някой ще го вземе, защото виждаме до какво състояние една държава може да докара своя плаж и брегоукрепване, ако го стопанисва! И кой я контролира??? Всичко това става в Община Каварна, която през последните години, благодарение на усилията на местния екип на Общината и туристическия бранш, има бум на туризма.

Брегоукрепването е нарушено на плаж Каварна 2. Огромни камъни пречат на туристите да опънат своите хавлии, а липсата на достатъчно пясък не им позволява да забият собствен чадър.

Веднага бихме дали и добри примери, като посочим крайбрежната алея и брегоукрепването в Лимасол.  

Съседните части на морски плаж Каварна – 1 и 3, изглеждат добре, поддържани са, туристите са доволни, но в съседство – освен вида на плаж Каварна 2, има още една грозна гледка.

Поднасят ни я фамилия Баневи, чиято собственост е изоставената от много години сграда на бившия ресторант Чайка.

Обект, който се намира на златно място в един от най-красивите и спокойни черноморски градове. Потърсихме за коментар оторизиран представител на компанията на Баневи, който не си вдига телефона, за да каже каква ще е съдбата и докога обекта ще бъде не само грозна гледка, но и опасен за местните хора и гостите на града. Преди време от Общината дори са предложили да ремонтират съоръжението, но след това ще изпратят сметката на Николай Банев, но от дружеството му няма положителен отговор.

В същото време изпратихме и писмо с въпроси до Министерството на туризма на 20 юни, за да попитаме как държавата (крайбрежната плажна ивица е изключителна държавна собственост) се грижи като стопанин за плаж Каварна 2, какви инвестиции са били направени в навечерието на летния туристически сезон или ще се направят, за да може този плаж в красивия залив да не изглежда по този грозен начин, който е и опасен за туристите. Има ли интерес към плажа при последния конкурс, защо е разделена малката плажна ивица на 3 части и др. въпроси. Отговорите очакваме!

Ние ще продължим нашите проверки по Черноморието по сигнали на наши читатели, които се оплакват, че с инвалидните си колички не могат да достигнат до морето, за намалена свободна площ от концесионери, липса на кошчета за отпадъци, липса на спасители и на всичко, което пречи българина да получи качествен продукт по родното българско Черноморие.

Вашите сигнали и снимки можете да изпращате на: office@bgtourism.BG или като съобщение във фейсбук страницата на BGtourism.BG.

Българите на ГКПП Кулата: Това е саботаж! Чакаме по 4-5 часа, за да отидем на море в Гърция

Сподели публикацията