Slide
Slide

Варна. Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ край Варна започва от 2 юни и вече ще се провежда в неделя, съобщи за „Монитор“ уредника на музея и на паметникa на културата, Валери Кинов.

Светлинното шоу на Аладжа манастир започва от 2 юни
„Сменяме фиксирания ден – миналата година беше само в събота. Тази година, по желание на нашите партньори от туроператорските фирми, ще го правим в неделя“, обясни Кинов. Той добави, че Аладжа манастир си остава една от водещите исторически дестинации в района, но трябва да се работи повече за нейното популяризиране и сред туриститe, които не идват във Варна за посещения на културни забележителности.

Светлинното шоу на Аладжа манастир започва от 2 юни
„През миналата година близо 80 хил. души са посетили историческия скален обект. Не съм специалист, за да прогнозирам, но чувам в интервюта на специалисти от туристическия бранш, че с 20% по-малко са записванията. Така ли е, или не е така – не знам. Но не виждам голям наплив. Макар, че все още сме в началото на сезона, а туристическия поток по-масово започва да се проявява в началото на юни.
Информацията ми е, че по-голяма част от групите ще пристигнат в края на този месец и началото на юни“, заяви уредникът. В края на месец април Аладжа манастир беше включен в списъка на 100-те национални туристически обекта, което може да доведе до увеличение в броя на туристите.
„Аладжа манастир е водеща дестинация, като част от културно-историческото наследство на България, част от този културно-исторически туризъм, но мисля, че много повече трябва да се желае и да се обърне внимание от страна на туроператорските фирми“, каза още Кинов. Той допълни, че манастирът работи с различни фирми, които дори водят групи туристи от Бургас, но има нужда и по-голяма активност и организация от страна на курортните комплекси.
Светлинното шоу „Легенди от Аладжа манастир“ е изграденo по мотиви от книгата на Валери Кинов „Легенда за Аладжа манастир“, като включва и елементи, които представят културното наследство на племената и народите, населявали Варненския регион от дълбока древност. Спектакълът е с продължителност 30 минути и се провежда вечер от 21 часа.

Сподели публикацията