Slide
Slide

Прага. Чешките власти въведоха нови условия за влизане на неваксинирани граждани, пристигащи от държави с висок или много висок риск от заразяване с  COVID-19. Мерките са в сила от 27 октомври 2021 г., а към момента България е в групата от държави с висок риск.

По информация на посолството ни в Прага неваксинираните граждани, пристигащи от България, следва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди пътуването, като отпада възможността за влизане в страната с бърз антигенен тест. Те ще трябва да си направят и втори PCR тест между 5-ия и 7-ия ден след пристигането си.

Снимка Руслан Йорданов

Не се прилагат каквито и да е ограничителни мерки за деца под 12 години, както и за ваксинирани граждани, притежаващи сертификат за ваксинация.

Летищата във Варна и Бургас обявиха зимното си разписание, има планирани над 2 500 полета до 20 дестинации от морската ни столица

Всички пристигащи от България следва да попълнят предварително електронен формуляр на пътуващия (Passenger Locator Form – PLF) и да го представят при поискване на граничния пункт. Формулярът може да бъде открит на следния интернет адрес: https://plf.uzis.cz/

При транзитно преминаване през територията на  Чешката република до 12 часа няма изискване за предварителна регистрация преди пътуването, нито за представяне PCR тест преди или след влизане в страната.

Гражданите могат подробно да се запознаят с актуалните изисквания за влизане в Чешката република и изключенията от тях на следния интернет сайт:

https://www.mvcr.cz/mvcren/article/coronavirus-information-of-moi.aspx 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Прага на следните телефонни номера: +420 222 212 011; +420 222 211 258, както и на дежурен телефон в извънработно време: +420 774 790 991. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: Embassy.Prague@mfa.bg.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията