Slide
Slide

София. България днес официално ще отбележи 127 години от началото на организирания туризъм в страната. По традиция туристическите дружества и любителите на българската природа ще се качат на Черни връх. Официалното тържество ще започне в 12 часа.

Националният туристически събор се организира от БТС, съвместно с фондация „София – европейска столица на спорта“, Природен парк „Витоша“ и Столична библиотека.

„Старинен Пловдив“ подготвя празника си през септември

Припомняме Ви, че на 27 август 1895 г. на Черни връх е учреден клуб на българските туристи по покана на Алеко Константинов – виден български общественик, демократ, юрист, писател. Отзовават се 300 души и с това се поставя началото на организирания туризъм у нас.

Програмата за днес – 28 август, включва: 

9.00 часа  – стартират походи за изкачване на Черни връх от основен пункт хижа „Алеко”,  Златните мостове и от с. Железница по маршрута, по който Алеко Константинов и д-р Никола Тантилов изкачват Черни връх за първи път.

9.00 ч. – старт на „Витоша рън 2022“ – състезание по планинско бягане от билетния център на НДК до Черни връх.

11.00 часа – откриване на щанд на Столична библиотека с „Библиобуса“ на хижа Алеко.

11.45 часа – поднасяне цветя на барелефа на Алеко Константинов на морената на Черни връх.

12.00 часа – звучат Националният химн и химнът на БТС „Балкани, вдигайте се в небесата“ и откриване на официалното тържество.

12.05 часа – слово на председателя на БТС Венцислав Венев.

– приветствия от съорганизаторите на празника ПП „Витоша“, Фондация „София – европейска столица на спорта“ и гости на празника.

12.30 часа – финиширане на първите състезатели от „Витоша рън 2022“ планинско бягане от НДК до Черни връх и тяхното награждаване.

13.00 часа – награждаване на покорилите 10-те планински първенци в България;

– връчване на грамоти на туристически дружества.

13.30 часа – концерт на туристически хорове от страната и музикално-артистична програма.

14.30 часа – приключване на празника.

Фестивалът „Тракийски мистерии“ оживява в Стария град на Несебър и в Пловдив (видео)

Сдружение “Български туристически съюз” днес организира и инициативата “Мама, татко и аз, заедно на Черни връх”, посветена на Националния празник на БТС относно 127 г. организирано туристическо движение в България и 172 г. от рождението на Иван Вазов.

Инициативата си поставя за цел да провокира родителите да се ангажират в дейности за осмисляне на свободното време на своите деца. Изграждането на екип, състезателен дух и чувството от победата да вдъхнови и родители и деца да познават и обичат Родината, природата и туризма. Да припомни на всички колко важно е сплотеното семейство, което ти дава подкрепа, както при изкачване и покоряване на Черни връх, така и в живота. Обединяването на всички членове в името на покоряване на върха, ще донесе радост на най-малките, които ще се съревновават със своите връстници, но не сами, а с подкрепата на своите родители.

Сподели публикацията