Slide
Slide

Старосел. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова посети някои от най-известните забележителности край село Старосел. Тя бе придружена от областния управител на Пловдив Дани Каназирева и кмета на община Хисаря Пенка Ганева.

Първият обект, който министър Николова разгледа, бе Тракийски култов храм от края на V –IV век пр. н. е., който се намира в Четиньова могила. Това е най-големият тракийски храм на Балканите. Подмогилното съоръжение се състои от парадно стълбище с девет стъпала, две странични стълбища, ритуална площадка между тях, широк коридор и грандиозен храм с представителна фасада и две помещения. Целият свещен насип е ограден от висока крепида с дължина 241 м от отлично обработени гранитни блокове, свързани помежду си с железни скоби, залети с олово.

Вицепремиерът посети и параклис „Свети Спас“ и монументален подмогилен храм в могила Хоризонт. Той се състои от правоъгълна камера, пред и около която е разположено П-образно помещение, украсено с 10 колони с бази и капители в ранен дорийски стил. В средата на IV в. пр. Хр. В храма е погребан обожествен тракийски владетел, с което той се е превърнал в мавзолей. Заедно с царя е положен и неговият кон. Впоследствие по религиозни или политически причини храмът е осквернен, ограбен, разрушен и засипан. От дрехите и вещите, с които е погребан владетелят са останали само 15 пластинки от златна ризница, 12 бронзови върха за стрели, сребърни халки, късове и керамични съдове.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията