София. В този час туроператори и туристически агенции излязоха на протест пред Министерския съвет в София. „Туроператорите настояват за среща с премиера!“, „SOS Туризъм. Искаме да работим!“, „Спешни финансови мерки“, са част от посланията на плакатите.

Припомняме Ви, че туроператори и туристически агенти изразяват недоволството си от пълното неглижиране на проблемите им, възникнали вследствие на пандемията, от правителството.

„Търпението и толерансът на заетите в бранша са изчерпани. Без отговор останаха десетките писма и покани за конструктивен диалог с премиера Бойко Борисов и с министрите от неговия кабинет, последното от които беше изпратено на 16 юли. С него големи туроператори, подкрепени от браншови организации, отправиха поредна покана за среща с министър председателя“, съобщават организаторите на протеста.

В Националния регистър са записани 1397 туроператори, 1509 туристически агенти и 1415 екскурзоводи и планински водачи. Те настояват за:

–           финансово оздравяване на сектора и разработване на кризисен план за подпомагане на ТО и ТА;

–           незабавно прилагане на грантови схеми и социални инвестиции под формата на безвъзмездна помощ за най-засегнатите сегменти – туроператори, които осъществяват изходящ туризъм, и екскурзоводи. Тяхната дейност е спряна от 13.03.2020 г. ;

–           запазване и стимулиране на заетост чрез обучение и преквалификация в областта на цифровите умения на заетите в сектора по линия на европейска програма SURE.

Дейността на туроператорите предполага около 60% възвръщаеми инвестиции в българската икономика чрез пряко участие на фирмите в данъчната и социална система на страната, както и косвено – чрез създаване и поддържане на работни места, потребление на услуги на други сектори и оператори в българската икономика,  като транспорт (автобусен и самолетен), маркетинг, реклама, финанси и култура.

Вземането на политически решения налага и поемането на икономическа отговорност, която очакваме от премиера за предотвратяване на масовите фалити на туроператори, заявиха от бранша, посочват още представители на бранша.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК