Христо Проданов, снимка Руслан Йорданов

София. Екипът на Министерството на туризма изготви Доклад за извършената работа за първия месец от управлението на туристическото ведомество от министър Христо Проданов, като част от коалиционното споразумение. 

За един месец министър Христо Проданов направи 50 срещи официални и работни срещи с представители на бранша, асоциации и други. Срещите бяха с цел анализ на туристическия сектор,извършен въз основа на получена информация от първоизточника с цел изработка на план за решаване на проблемите на сектора.

От срещите стана видно, че бизнесът има проблеми с кадрите, несигурността породена от заповедите, които се издават от Министерството на здравеопазването в последния момент без да бъдат съгласувани с потърпевшите страни, липсата на подкрепа от страна на държавния сектор, проблемите с инфраструктурата, имиджа на страната, визовия режим,  рекламата, маркетинговите стратегии при разработване на бранда България, липсата на контрол от страна на държавния сектор, което намалява качеството и добавената стойност на туристическия продукт, както и много други проблеми свързани с туристическата индустрия.

Коментира се обединението на сектора, за да може браншът заедно с Министерство на туризма да решават заедно, бързо и качествено проблемите в туризма.

Обсъдено бе и бъдещо сътрудничество България – Грузия и България ОАЕ, както и необходимостта да се отворят чартърни полети между двете страни, което ще доведе до увеличаване бройката на туристи идващи в България.
Министър Проданов откри сезона в Банско и Пампорово, както и изложбата „Български паметници под закрилата на ЮНЕСКОв „Музея на туризма“ в София.
Министър Проданов сближи връзките между Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, като Ирена Георгиева – заместник-министър на туризма стана член на пандемичния комитет. Предстоят още срещи, като целта е заповедите, касаещи туристическия сектор, да бъдат дискутирани и да бъдат взимани най-подходящите и щадящи решения за бранша и справянето с пандемията.
След проведена среща с Христо Стоичков стана ясно, че той ще бъде едно от лицата на България пред света.
Относно финансовата подкрепа за бранша, за един месец министър Проданов, заедно с партньорите от коалиционното споразумение приеха:

1.
Предложението за реализиране на първата половина от 30 млн. лева помощи за сектора;
2. Прието и предложението за 6 млн. лева помощи за туроператорите;
3. Договорени са по-добри условия за кредитиране на бранша от страна на Българската банка за развитие (ББР);
4. Прието предложението за запазване на ставката от 9% ДДС за ресторантьори, книги и бебешки стоки до края на 2022 г.;
5. Мярката за помощи 60/40 за туристическия бранш е удължена до края на 2022 г.;
6. Отворено е кандидатстването за втората половина помощи от 30 млн. лв. за бранша;
7. Направено е предложение за ваучерите за хранада могат да бъдат използвани и за туристически услуги, но към този момент се чака одобрение.

Българската авиокомпания GullivAir внася красота и елегантност в небето

“Предстоят още много промени и работа от страна на Министерството на туризма, за да може да се подобри секторът и изцяло да почувства спокойствието, сигурността и подкрепата от страна на администрацията. Туризмът е изключително важен за България и е необходима сериозна и съвместна работа от страна на институциите, за да се помогне на бизнеса да се развива и да се придаде тази добавена стойност на туристическата услуга, която България заслужава.

Страната ни има всички необходими условия за това, но към този момент липсваше целенасочена, ясно структурирана политика в полза на туристическия сектор.

В следващите месеци се очакват още много промени, които несъмнено ще допринесат за положителното развитие както на туристическата индустрия, така и на цялата икономика, съобщават от Министерството на туризма.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA