Slide
Slide

Стара Загора. Модерен и уютен кът, която ще посреща младите хора на Стара Загора, откриха днес в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора. Тийн зоната е оборудвана с компютри, мултимедия, електронни четци, настолни игри, книги и комикси, подходящи за младите посетители и разполага с отлична интернет свързаност.

Създаването на зоната е плод на съвместен проект „Енергия за библиотеката“ на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и енергийната компания „КонтурГлобал Марица Изток 3“, с подкрепата на Община Стара Загора.

Гости на откриването бяха Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора, заместник областните управители Петя Чакърова и Красимир Червилов, Алесандро Морето, директор на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и Красимир Ненов, изпълнителен директор, омбудсманът Надежда Чакърова, много ученици, учители, представители на неправителствени организации.

Директорът на библиотеката Надежда Груева разказа, че идеята за тази зона идва от старозагорката Дима Михайлова, която е разработила дипломна работа за нея. След това тя била подкрепена от ръководството на енергийната компания, библиотеката и Община Стара Загора и реализирана чрез проекта „Енергия за библиотеката“.

„Зоната е за Вас, младите хора на Стара Загора. Очакваме тук да бъдете активни, да активизирате мисловните процеси и да има много пишещи младежи. Надяваме се с тази зона да обогатим традициите в нашия град и да се стимулира творчеството и познанието“, каза Иванка Сотирова. Тя благодари на всички, работили по проекта, от името на кмета Живко Тодоров, за когото развитието на младите хора е един от най-важните приоритети.

„С готовност години наред подкрепяме каузите на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. В случая обединихме усилия и създадохме модерен и уютен кът. Нямам съмнения, че тук ще идват много млади хора“, сподели Красимир Ненов.

Младият омбудсман Бетина Радева благодари за придобивката и обеща от името на младите хора зоната да стане място за срещи, инициативи и младежко общуване.

„Това е първата такава зона в България. Помислили сме как да разнообразим живота на младите хора, надявам се и те да дадат нови идеи“, обясни Димка Михайлова.

В новото младежко пространство ще има англоезични дни, представяния на книги, филмови вечери, читателски и писателски клуб, клубове по разговорен английски и настолни игри. Ще се провеждат и различни дискусии по теми, които интересуват младите хора. Мястото ще бъде домакин и на младежки отбори по робопрограмиране, легороботика и математика.

Работното време засега е от 9.30 до 17.30 часа, но организаторите обмислят то да бъде удължено до 19.30 часа.

  • Харесай страницата на BGtourism.BG и във фейсбук ТУК, за да научавате по-бързо новините ни!
  • Изпращайте снимки и информация на office@bgtourism.bg по всяко време!
Сподели публикацията