Slide
Slide
Пловдив. Ново археологическо бижу ще привлича туристите към римската древност на Пловдив от днес, съобщават колегите от „Пловдив Прес“ за Bgtourism.bg. Уникален мраморен басейн, който преди 2000 години се е отоплявал по системата хипокаустум, вече е достъпен в напълно възстановен вид и може да бъде обстойно разгледан. В римската архитектура често се е използвало подподово отопление, при което подът на сградата е повдигнат на равноотдалечени колонки от зидани тухли или керамични тръби, между които циркулира топъл въздух от специално изградени за целта пещи.
Това съоръжение е запазено в центъра на Пловдив, намира се на улица „Отец Паисий“ и всъщност представлява подземното ниво на хотел „Вила Флавия“. В основите на хотела са открити останки от Римска баня, датиращи от I-II век. Археологията е съхранена и експонирана от откривателя на обекта, археологът Мая Мартинова-Кютова и реставраторът Никола Стоянов.
Хотелът все още не е открит официално, но той е четвъртият новосертифициран в Пловдив за тази година. За реставрираните терми се смята, че са били свързани с подземен тунел, запазен зид от който може да се види и сега, с античния стадион, който се е простирал по дължината на сегашната Главна улица. Ползвали са ги атлетите по време на спортните състезания, които са били изключително популярни в древния Рим.

След реставрационните дейности, басейнът е покрит с оригиналния си бял мрамор.

Заобиколен е с традиционните колонади и арки, а до него се стига по мраморни стъпала.

Всичко това древно великолепие може да се види и от фоайето на хотела през прозрачния под.

Дворът на „Вила Флавия“ също е аранжиран в римски стил, там са изложени две от откритите при разкопките оригинални колони.

Заедно с археологията, туристите ще могат да открият и част от кулинарните вкусове на древния Филипопол. Собствениците на хотела предстанят оригинални древноримски бонбони, направени от фурми и различни ядки с мед. Рецептата е напълно автентична, открита е в записките на римски консул-чревоугодник, който записвал любимите си ястия.

Сподели публикацията