Slide
Slide
Петрич. Културно-историческото наследство на община Петрич вече ще се съхранява в нови експозиционни пространства на Исторически музей – при подходящи условия и на достатъчна площ, съобщиха днес от кметството. Те се реализираха по съвместен проект на общините Петрич и Серес – „Създаване на културен двуполюс Серес – Петрич“ на Програма за трансгранично сътрудничество INTERREG V- А Гърция – България 2014-2020.
На официална церемония беше прерязана лентата на новия дом на Исторически музей в град Петрич в присъствието на делегация от партньорите по проекта – Община Серес, Университет „Аристотел“ и Тракийски университет „Демокрит“. Кметовете на двете гранични общини изразиха удовлетвореност от успешното партньорство на полето на културата и заявиха продължаване на сътрудничеството в бъдещ план. На церемонията беше включено и видеообръщение на българския еврокомисар г-жа Мария Габриел. Лентата на новите зали за експониране на културно –историческото наследство на община Петрич прерязаха кметът на община Петрич Димитър Бръчков, кметът на община Серес Александрос Хрисафис и директорът на Исторически музей Методи Бисерков. Специално изпълнение на петричките русалии, част от нематериалното културно наследство на общината, впечатли гостите от съседна Гърция.
Новите експозиционни зали на Исторически музей отвориха с благословията на отец Ангел Кочев, който отслужи водосвет. С изпълнение на Китаро-мандолинен оркестър при НЧ „Братя Миладинови -1914“ и гостуващите солисти Теодора Петрова и Юрий Николов завърши церемонията за откриване на новите експозиционни зали на Исторически музей – Петрич. През деня се проведе работна среща на партньорите по проекта за отчитане на резултатите, детски пленер за занаяти и исторически възстановки, съвместно с фондация OPEN SPACE и доброволци по Програма „Европейски корпус за солидарност на ЕС“, и откриване на изложба „Рисуваме Историческия музей“.
Сподели публикацията