Възстановяват водните ефекти в 3D макета на Черно море пред Акваруима
Възстановяват водните ефекти в 3D макета на Черно море пред Акваруима
Slide
Slide
Slide
Slide

Варна. Триизмерният макет на Черно море пред Акваруима в Морската градина във Варна ще бъде възстановен във вида, в който е бил създаден в началото на миналия век. Това каза за радио Варна Тихомир Тимов, началник отдел „Общинска инфраструктура” в Община Варна. В момента се извършва ремонт на съоръжението, като част от общата реконструкция на Приморския парк, която е възложена на фирма „Хидрострой”.

Ще бъдат възстановени водните ефекти към самия макет, реките по които ще тече вода и съответно ще пълнят Черно море. Изгражда се филтрационна система, която ще пречиства водата, за да не се замърсява.

„Преди ремонта направихме 3D замерване на целия макет, за да може след това по него да се възстановят планините, реките и самото Черно море, а материалите ще бъдат възможно най-добрите, които можем да ползваме.”, каза още Тихомир Тимов.

В макета ще бъде поставена мрежа на височина около 40 см., която едновременно да обира боклуците – листа и др. От друга страна ще предпазва да не падне някое дете във водата.

Целият ремонт в Морската градина ще приключи до месец май, когато е началото на летния сезон, допълни Тимов.

Последният ремонт на макета на Черно море е бил през 2013 година, когато поддръжката му е извършвал голям варненски хипермаркет. За чистотата на съоръжението тогава са се грижили собствениците на заведения пред Аквариума.

Сподели публикацията