Slide
Slide

София. Приятелски народи сме и имаме голям потенциал за съвместна работа в областта на туризма. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си с Н. ПР. Проф. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в София.

Министър Проданов предложи да се обмисли създаването на съвместни туристически продукти, тъй като България и Сърбия имат множество културни, исторически и икономически сходства. „По този начин можем да привличаме туристи от далечни държави“, поясни той и добави, че един от перспективните подотрасли е поклонническият туризъм, които има сериозен потенциал за развитие.

Също така министърът изрази надежда настоящата вълна от COVID-19 да е последна, за да можем да се върнем към нормалния ни начин на живот и свободно придвижване.

От своя страна посланикът уточни, че сръбските туристи предпочитат българските зимни курорти, но според него е наложителна по-засилена рекламна кампания на Черноморието ни. „Нямаме езикова бариера, а това е много важно за сърбите“, бе категоричен той. По думите му, е необходимо разработването на общи проекти и инициативи, за да се постигат конкретни резултати. Според посланика трябва да се предприемат и стъпки за ускоряване на преминаването на автобусните превози през общата ни граница.

Двете страни се споразумяха и за организиране на съвместни срещи между български и сръбски туроператори и представители на туристическия бизнес.

Сподели публикацията