Слънчев бряг, снимки Давид Сукнаров
Slide
Slide

Слънчев бряг. Еднократната помощ в размер на 210 лв. за ползване на основни туристически услуги за вътрешен туризъм в обектите и местата за настаняване за работещите на първа линия, ще е в подкрепа на целия сектор. Средствата се отпускат от националния бюджет и са целеви за работещите на първа линия в овладяване на пандемията от коронавирусната инфекция. Целевото финансиране може да се използва до 30 ноември 2021 година. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на среща с концесионери на морски плажове. В дискусията, провела се в курорта Слънчев бряг, участва и заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева и представители на министерството.

Още по време на извънредното положение с промени в Закона за здравето бе дадена възможност за намаляване на дължимите концесионни възнаграждения с 50% при условие концесионерът да намали крайните цени за потребителите при ползването на плажните принадлежности, припомни министърът. И посочи, че стопани на 56 морски плажа подадоха заявления преди 25 май 2020 г. за намаление на таксите за този летен сезон.

Вицепремиерът информира, че на горещата телефонна линия на Министерството на туризма, по електронен път и в социалните мрежи този сезон са получени множество сигнали на потребители – за неправилно обозначаване на услугите, които се предоставят на морския плаж, за неясни зони за платени плажни принадлежности и допълнителна търговска площ към заведенията. Тя подчерта, че това нарушава правата на туристите, има силен негативен ефект върху общата оценка за реализираната почивка и рефлектира върху цялостния имидж на предоставяните услуги. По думите й друга нередност, за която са постъпили сигнали, са проблеми с чадърите и шезлонгите в платените зони, които създават неравнопоставеност за ползването на плажните принадлежности.

В изминаващия вече сезон имаше и добри примери – на 23 морски плажа, отдадени под наем и на концесия, са предлагани безплатни чадъри и шезлонги, а на други – 68 ивици, единичната цена, на която се предлага чадър или шезлонг, е под 5 лева, заяви вицепремиерът. Тя благодари на стопаните, които въведоха тези антикризисни мерки, за да бъдат привлечени повече посетители на крайбрежието и да се насърчат пътуванията към морските ни курорти. Това има своя положителен ефект и върху общите резултати за летен сезон 2020.

Представителите на концесионерите поставиха въпрос за възможността за класифициране на плажовете, тъй като ивиците са различни и имат свои специфики, които трябва да бъдат отчетени при сключване на договорите за стопанисване. Министърът посочи, че се обмисля подобна идея, като се работи по анализ в тази посока.

Поставен бе и въпросът за поддържането на неохраняемите ивици, които са често посещавани и запазването на чистотата им е водещ приоритет. В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси, свързани с отстоянията между плажните принадлежности, за контрола при спазването им и съотношението между свободна и платена зона на ивиците. По време на дискусията бяха коментирани и възможни мерки, свързани с дейността на концесионерите, и дейности, свързани с подготовката на сезон 2021.

Най-важните новини от туризма в България тук

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията