Slide
Slide

Добрич. През месец септември т.г. Регионална библиотека „Дора Габе” предлага на жителите на Добрич и гостите на града изложба, посветена на 50-годишнината от откриването на Курортен комплекс „Албена”. Експозицията включва библиотечни документи /книги, справочници, картографски издания/ и множество пощенски картички от създаването на комплекса през 1969 до 2000 г. Проявата е част от събитията, организирани по повод Европейската година на културното наследство 2019 на тема „Изкуства и развлечение”.

Ретроспективната разходка отвежда посетителите до красивата природа, прекрасната плажна ивица, хотелите и местата за отдих и развлечения в КК „Албена”. Гостите ще имат възможност да проследят развитието на „Албена” през годините и да се докоснат отново до позабравените си спомени.

Регионална библиотека „Дора Габе” поставя сред приоритетите си дългосрочна стратегия за опазване и съхраняване на книжовното богатство на град Добрич и Добруджа като специфика и разнообразие и следва съвременните изисквания, стоящи пред библиотеките за осигуряване на достъп до знание и култура. През 2013-2014 г. библиотеката дигитализира колекция от 1090 пощенски картички, представящи българското Северно черноморско крайбрежие и неговите курортни селища от 1960 до 2000 г. От дистанцията на времето тази колекция би била любопитна за потребителите, както и  полезна за изследователите.

В юбилейната изложба библиотеката представя една малка част от съхранената памет за Албена. Експозицията се намира в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана от 27 август до 30 септември 2019 г.

Седмичен културен афиш на Община Добрич

Сподели публикацията