Slide
Slide

Варна. Във Варна днес официално стартира 69-та годишна конференция на най-старата в света организация на учени и практици в областта на туризма AIEST (Международна асоциация на научните експерти по туризъм). В церемонията по откриването участваха проф. д-р Харалд Пехланер – президент на AIEST и домакина на събитието проф. Станислав Иванов – Заместник ректор по научноизследователска дейност на Висше училище по мениджмънт-Варна и член на Управителния борд на AIEST.

Сред гостите на конференцията са г-н Тихомир Патарински – ръководител на Туристическия информационен център при община Варна, г-н Хенинг Крипендорф – управляващ партньор в Сортис Хоспиталити, доц. д-р Румен Драганов – член на Контролния съвет на Сдружение Национален борд по туризъм, Пламен Раловски – регионален мениджър на Balkan Holidays Partners, г-жа Ваня Атанасова – мениджър на Rosslyn Dimyat Hotel Varna, Александрина Алмалех – мениджър на Golden Tulip Varna Hotel, г-жа Донка Георгиева – управител на АБ Травел ООД и други. Участие в научното събитие вземат и над 40 учени и експерти от Австралия, Австрия, България, Великобритания, Германия, Испания, Канада, Малта, Словакия, Унгария, Финландия, Франция, Хърватска, Чехия, Швейцария и Япония.

Работната част на конференцията стартира с дискусионен панел, посветен на Варна като туристическа дестинация, а в предиобедния панел с огромен интерес се очаква пленарния доклад на Иис Тусиядия – професор по интелигентни системи в обслужването и ръководител на катедрата по хотелиерство в Университета на Съри в Обединеното кралство. Изследователският интерес на проф. Тусиядия се фокусира върху приложенията и последиците от изкуствения интелект в туризма. От 2018 г. тя е и председател на Международната федерация по информационни технологии и туризъм (IFITT), както и основател на Алианса за иноватори и изследователи в сферата на туризма и гостоприемството (Alliance for Innovators and Researchers in Tourism and Hospitality).

Основната тема на конференцията тази година е „Граници на туризма: теории, практики, методологии“, а по-късно днес се проведе и първата от планираните сесии, посветена на темата „Устойчивост в туризма и гостоприемството“. През следващите дни научните сесии ще акцентират върху въпроси, свързани с „Управление на дестинации“, „Потребителско поведение“, „Бизнес модели и управление“ и други.

Международната асоциация на научните експерти по туризъм (AIEST) е основана през 1951 г. и е един от основните двигатели за развитие на научната дейност в сферата на туризма и гостоприемството. В нея членуват над 300 учени от близо 50 страни. Всяка година AIEST избира различна дестинация за конференцията си и е интересен фактът, че България не е била домакин на събитието от 1979 г., когато експертите също са посетили Варна. Морската столица е била домакин и на 29-то издание на конференцията в „Грандхотел Варна“ в курорта „Св. Св. Константин и Елена“ (тогава „Дружба“) и е било посветено на темата за човешките ресурси в сферата на туризма. Повече за AIEST може да научите на сайта на организацията – https://www.aiest.org .

 

Сподели публикацията