Slide
Slide

Бургас. За първи път в историята на Програма „Син флаг“ в България 19 флага заслужено ще красят най-добрите български плажове и единствената, отговаряща на световните стандарти и отличена марина – Марина Диневи, съобщиха за Bgtourism.bg от Българско Движение „Син флаг“.

18 са българските плажове, които достойно се нареждат до световните първенци в глобалната надпревара за Син флаг.

Синият флаг се присъжда ежегодно на крайбрежни дестинации, постигнали най-високо качество на водата, съоръженията, безопасността, екологичното образование и управление. Той е силно желан и през годините е действал като стимул за много мениджъри на плажове да подобрят качеството на крайбрежието и това е довело до облагородяване на българското крайбрежие и плажовете по целия свят. Всяка година броят на плажовете, яхтените пристанища и туристическите плавателни съдове, които придобиват статут на Син флаг, се увеличава – над 4800 флага се веят в 50 страни по целия свят. Оптимистична е тенденцията и при българските плажове, които въпреки пандемията и новите световни предизвикателства, нарастват по брой през последните години.

През 2022 година заслужилите престижния световен стандарт Син флаг в България са плажовете на Бялата лагуна, Албена, Кранево-Север, Златни пясъци, Слънчев ден, Обзор-Централен, Свети Влас–Нов плаж, Слънчев бряг-Север, Слънчев бряг-Централен, Слънчев бряг-Юг, Несебър-Юг, Поморие-Изток, Къмпинг Черноморец, Созопол-Централен, Созопол-Харманите, Дюни, Дюни-Юг и Аркутино, както и Марина Диневи.

В България Програмата „Син флаг“ се представлява и управлява от Българско Движение „Син флаг“. На международно ниво Програмата е собственост и се ръководи от Фондацията за екологично образование (FEE).

През летния туристически сезон се очакват национални и международни проверки, как се изпълняват критериите на „Син флаг“, които могат да бъдат оповестени или изненадващи. Ежедневното поддържане на стандарта и качественото управление на плажовете и марината гарантират запазването на престижното отличие. Неизпълнението на изискванията може да доведе до отнемане на Синия флаг. Българско Движение „Син флаг“ желае щедър сезон на всички управляващи на плажовете и марината!

Сподели публикацията