Нареченски бани
Slide
Slide

Нареченски бани. Кметът на Нареченски бани Димитър Бакалски отправи покана до министър-председателя на България Бойко Борисов да посети и на място да се запознае с фактическото състояние на централния парк в курортното селище. Парковото пространство е разположено в центъра на Нареченски бани.

Припомняме, че паркът е с обща площ от около 19,7 декара и в момента се стопанисва от Министерство на здравеопазването (ЗМ). По думите на Бакалски, мястото е изключително занемарено – обрасло в растителност, разрушена инфраструктура – пейки, фонтани, осветление, настилки. Изграденият водопитеен павилион е в недобро състояние и също се нуждае от спешен основен ремонт.

Нареченски бани е курорт с традиции в лечението на редица заболявания. Предложението на кметът на селото паркът да бъде предоставен за стопанисване на община Асеновград.

Около 1000 души посещават ежедневно лековитите минерални извори в асеновградското село Нареченски бани. В селото има три функциониращи санаториума, чиито леглова база и капацитет е приблизително 800 души. В Нареченски бани има и частни квартири и къщи за гости с капацитет около 200 гости.

Първата минерална баня в населеното място е открита на 1 юли 1891 г., като от този момент Нареченски бани започва да се развива като балнеоложки курорт. Първият санаториум е открит през 1927 г. със средства на хората от района. През 1935 г. германска военна бригада построява друг санаториум с цел да лекуват военните немски летци.

През 1950 г. село Нареченски бани е обявено официално за лечебен курорт. Минералните води са лековити, благодарение на съдържанието на радон, който е с лечебна радиоактивност и не е опасна за здравето.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Разгледай списанието на bgtourism.bg

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Най-важните новини от туризма в България

Сподели публикацията