Slide
Slide
София. Заместник-министърът на туризма проф. Мариела Модева участва в официалното честване на 130 години от създаването на Националния археологически музей. В сградата на музея по повод годишнината беше открита изложба, която представя дългия път на най-стария научен институт в България от неговото създаване до днес.
При откриването проф. Модева връчи грамота за принос в устойчивото развитие на туризма, популяризирането на културно-историческото и археологическото наследство и съпричастност към инициативата за позиционирането и утвърждаването на Бранд България на Националния археологически музей.
В обръщението си проф. Модева поднесе поздравления от името на министъра на туризма д-р Илин Димитров. Тя приветства ентусиазма и последователността, с които ръководството на музея съхранява артефактите и богатството на историята, свързана с българските земи.
„Открай време музеят е имал важни централни функции – давал е методически напътствия и съвети на музеите в страната, има водеща роля в създаването и поддържането на нормативната база, свързана с издирването и опазването на културно-историческото наследство. Помагал е със специалисти и е изграждал стратегии за проучвания по важни за страната теми от нашата история“, подчерта проф. Модева.
Тя посочи, че за Министерството на туризма е от изключително значение историята и автентичният образ на дестинация България да се предават от поколение на поколение, а екипът на музея несъмнено успява да запали искрата на родолюбието в българите.
“За нас като министерство е от изключително значение да сме мотивирани и спокойни, че има какво да покажем и този богат музей е несъмнено такова място в столицата. Затова без да се колебаем, поканихме тук и своите гости, участници в днешната международната конференция по дигитализация в туризма”, подчерта проф. Модева.
Сред официалните гости на събитието бяха министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, министърът на културата проф. Велислав Минеков, заместник-министърът на културата доц. д-р Пламен Славов, председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски, посланици и дипломатически представители.
В изложбата „130 години Национален исторически музей“ са включени някои от най-емблематичните експонати на постоянната експозиция, участвали и в тематични временни изложби. По-голяма част от представените в изложбата експонати се показват за първи път.
Сподели публикацията