Slide
Slide

Шумен. 13 339 туристи са посетили Мемориалния комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен през първите 7 месеца на тази година, съобщи за Bgtourism.bg директорът на ОП „Туризъм, публични прояви и атракции“ Миглена Маринова. „Имаме повече туристи спрямо първите 7 месеца на м.г. Благодарение на програмата „Отново заедно“ се развива ученическия туризъм и през ваканционните месеци юли и август. Увеличен е броят и на индивидуалните семейни посещения от чуждестранни туристи от страните Румъния, Турция и Гърция. След падане на ковид ограниченията отново се усеща оживяване на туристически интерес на Израел и Франция към монумента“, посочва Маринова. Тя припомни, че през този сезон е запазена цената на билета – 4 лв. (възрастни) и 1,50 лв. (студенти и пенсионери).

Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ в Шумен e най-внушителният и величествен монумент в България. И до днес е без аналог в Европа.

1300 стъпала, съчетани с 13 водни каскади, отвеждат посетителите на град Шумен до най – мащабния паметник на Балканския полуостров. Разположен е на територията на Природен парк „Шуменско плато“ и се намира на 6 км от града. Извисява се на 450 м надморска височина, на хълма Илчов баир. Силуетът му се вижда в радиус от 30 километра и привлича погледите на пътуващите към София, Варна, Русе, Бургас и Силистра.

Любопитен факт е, че в основите на паметника е заровена капсула с послание към бъдните поколения. Нейно копие можете да видите в постоянната експозиция „Монументалното българско изкуство в последните три десетилетия на ХХв“, която се намира в една от залите на Информационния център в близост до паметника.

Вече 40 години паметникът се извисява над Шумен и фокусира в себе си таланта на авторите и на всички хиляди строители. Той е символ, пренесъл неугасващата слава на Първата българска държава в нашето съвремие.

Не пропускайте да посетите гр. Шумен и Mемориален комплекс „Създатели на българската държава“.

Сподели публикацията