Стара Загора. Добромира Петрова е новият началник на отдел „Туризъм“ в община Стара Загора. Това решение е взела комисията, с председател секретаря на община Стара Загора Делян Иванов, съобщи зам.-кметът Милена Желева. Документи за конкурса са подали 11 кандидати, като двама от тях са били допуснати. Петрова изпълнява длъжността от 23 юни. Тя е с икономическо образование, работила е като маркетинг-директор в търговски обект. 

В същото време от кметството посочиха, че близо 25 хиляди души по-малко са пренощували в Община Стара Загора от началото на 2020 г., в сравнение със същия период на 2019 г. Информацията бе изнесена по време на проведения Консултативен съвет по туризъм към Община Стара Загора. През месеците януари и февруари е отчетен ръст на посещаемостта, но кризата с коронавируса  е повлияла негативно върху туристическия поток.

„Общият брой реализирани нощувки бележи драстичен спад. За периода януари – май 2020 г. те са 35 455, в сравнение със същия период на 2019 г., когато са били 79 824 нощувки. Това резонно ще се отрази и върху бюджета за туризъм на Община Стара Загора за следващата 2021 година“, заяви по време на срещата ресорният зам.-кмет Милена Желева. Тя очерта необходимостта от нов подход при реализацията на Програмата за туризъм за 2020 г. предвид ситуацията в бранша. Отделите „Култура“ и „Туризъм“ работят активно за промяна на работното време на Туристическия информационен център, музейните обекти, галериите и туристическите забележителности в града, с цел привличане на повече посещения на туристи. Разработват се нови арт зони на открито, както и уикенд събития, които да привличат гости в града през почивните дни.

През месеците март и април в Стара Загора бяха обновени билборд конструкциите, както и визиите на част от рекламните съоръжения, поддържани от Отдел „Туризъм“. Осигурена бе и тяхната видимост с почистване на растителността.

Членовете на Консултативния съвет по туризъм подкрепиха инициативата за създаване на работна група, с представители на всички заинтересовани страни, която да подпомогне разработването на нови туристически маршрути в Стара Загора и общината, които да са атрактивни за различни възрастови групи. Всички маршрути ще са достъпни и в онлайн среда.

В срещата участваха и представители на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите, които изказаха надеждите си за по-бързо възстановяване след кризата. Желева припомни, че по предложение на кмета Живко Тодоров и след гласуване в Общински съвет, от 13 март до края на месец юни, хотелиерите и ресторантьорите са освободени от тротоарни такси към Община Стара Загора. Месечният приход от тези такси в общинската хазна само за месец май 2019 г. е възлизал на 79 000  хил. лева. “Тази подкрепа на местно ниво е важна стъпка за туристическия бранш, тъй като дава глътка въздух за съживяване на бизнеса“, допълни зам.-кметът.

По време на консултативния съвет стана ясно, че през тази година няма да се проведе традиционния фестивал „Августиада“ във формата, който е познат на любителите на виното. В момента се провеждат разговори за организация на събитието в подходящо време.

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA