Slide
Slide

10 емблематични обекта в общината днес са с вход свободен при старта на проекта на Министерството на туризма за популяризиране на  културните забележителности в регионите

Бургас. Чуждестранни групи туристи – англичани, германци и руснаци, бяха сред многобройните жители и гости на Бургас, които днес се включиха в първия ден на инициативата „Денят за вас“. Цял ден поток от посетители използваха отворените врати на 10 емблематични туристически обекта в община Бургас, за да разгледат експозициите.

„Таен гост“: У нас баща не издържа, грабна детето си и напусна хотела преди да му е свършила почивката

Авиомузей Бургас, Къща музей „Петя Дубарова“, Музей на остров „Св. Анастасия“, Исторически музей, Етнографски музей, Археологически музей, Природонаучен музей, Туристически комплекс „Акве Калиде“, Културен център „Морско казино“ и Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ посрещаха безплатно туристи през целия ден.

Многобройни групи от бургаски ученици също участваха в инициативата. Музеите отчитат, че тя е изключително успешна, като броят на посетителите е двойно, а при някои и тройно по-голям от обичайния.

Един от обектите, който отчита най-силен интерес, е Къщата музей „Петя Дубарова“.  Тази година се навършват 40 години от смъртта на поетесата и в културния календар на Бургас цялата година е посветена на Петя Дубарова с литературни и музикални събития.

„Денят за вас“ е инициатива на Министерството на туризма, която се провежда за пръв път през настоящия летен сезон. Тя предвижда в един ден от лятото всички музеи и други туристически обекти на територията на съответната община да са с вход свободен. Целта е по този начин да се привлекат повече посетители заради културно-историческите забележителности и атракциите в района. Така се надгражда основният морски туристически продукт и гостите и жителите на общината могат да се запознаят с богатото наследство в съответния регион.

В инициативата „Денят за вас“ ще се включат и редица други морски общини. На 11 юли 2019 г. в Китен посещението на експозицията за подводна археология „Тайни на морското дъно“ също ще бъде безплатно за гостите и гражданите на града. Община Приморско ще се присъедини към проекта на 2 септември 2019 г. и е анонсирала, че ще отвори следните туристически обекти на своята територия за свободен достъп на туристи: Тракийско скално светилище „Бегликташ“, Исторически музей Приморско, Експозиция „Българската Ясна поляна“, с. Ясна поляна.

В Поморие „Денят за вас“ ще се проведе на 6 септември с атракциите Исторически музей,  Тракийска гробница и Музей на солта. На 21 септември обектите към Историческия музей в Балчик също ще бъдат с вход свободен.

Инициативата е отворена и към нея могат да се присъединят и други общини както по Черноморското крайбрежие, така и във вътрешността на страната.

Сподели публикацията